Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ ξεκινάει η κυβέρνηση
  • Την έναρξη «διαλόγου» για το μέλλον της ΕΕ, από τον Ιούλη, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, Ελ. Παπαζώη
  • Αντ. Σκυλλάκος: Το δικό του «διάλογο», έξω από τα στημένα κογκλάβια, θα κάνει το λαϊκό κίνημα

Με το μέλλον της «Ευρωπαϊκής Ενοποίησης» και το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών-μελών ασχολήθηκε σε χτεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η προσήλωση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στις διαδικασίες της ενοποίησης που προωθεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι κυρίαρχες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση διά στόματος αρμόδιας υφυπουργού Ελ. Παπαζώη ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλη θα ξεκινήσει «διάλογο» για το «μέλλον της Ευρώπης», με ουσιαστικό στόχο τη διαφήμιση και την προπαγάνδα της ίδιας της ΕΕ στο εσωτερικό της χώρας. Εξάλλου ο «διάλογος» αυτός θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάρουν μέρος σε αυτόν και συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως φερέφωνα και να μεταφέρουν την προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ και στα μέλη τους. Ανάλογο πρόγραμμα «ενημέρωσης» θα πραγματοποιήσει και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, καλώντας επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μιλήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ θα διοργανώσει και σχετικές ημερίδες, οι οποίες όμως υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν και αυτές σε βήμα διαφήμισης της ΕΕ.

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ αποδέχονται τις διαδικασίες της «Ευρωπαϊκής Ενοποίησης» και την προοπτική της «Ομοσπονδιακής Ευρώπης», όπως τις καθορίζουν οι μεγάλες και κυρίαρχες χώρες της ΕΕ. Υπερθεματίζοντας η Ελ. Παπαζώη τόνισε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί η ενοποίηση να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερα ζητήματα από αυτά που αποφάσισε η τελευταία Διακυβερνητική Διάσκεψη της Νίκαιας, με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση και εμβάθυνση της ΕΕ. Ετσι συντάσσεται με τους ισχυρούς της ΕΕ για επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας, αντί του «βέτο», σε περισσότερα θέματα και «κοινοτικοποίηση» της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καθώς και της εσωτερικής ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Η περαιτέρω υποβάθμιση των εθνικών Κοινοβουλίων και ο περιορισμός του ρόλου τους στην πορεία προς την «ενοποίηση», πάντως, προβλημάτισε μέλη της επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη πορεία. Ανάμεσά τους ο Π. Αυγερινός αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής, Ν. Βρεττός.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το Κόμμα τάσσεται κατά της ενοποίησης και διεύρυνσης της ΕΕ ξέροντας από τη μία ότι αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και από την άλλη ότι σε επίπεδο εθνικού κράτους υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση του λαϊκού κινήματος στις όποιες αποφάσεις. Υπογράμμισε δε ότι δημιουργεί ανησυχία η ταύτιση των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), τα οποία συγκλίνουν και συμφωνούν με τις πιο αντιδραστικές απόψεις για την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αντέδρασε έντονα στην πρόταση της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση «διαλόγου», τονίζοντας ότι σκοπός του είναι η προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ. Το λαϊκό κίνημα, είπε, ξέρει τι σημαίνουν τέτοιου είδους διάλογοι και γι' αυτό θα πραγματοποιήσει το δικό του «διάλογο», διαδηλώνοντας έξω από τα στημένα κογκλάβια των απολογητών της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας(2018-11-07 00:00:00.0)
Η Ενέργεια έγινε «θέμα ειδικού ενδιαφέροντος» στις σχέσεις τους(2016-02-13 00:00:00.0)
«Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες»!(2007-08-07 00:00:00.0)
«Συντηρούν» Ασφαλιστικό - Εργασιακά(2005-01-27 00:00:00.0)
Κήρυξαν τον πόλεμο στους πολίτες που διαδηλώνουν!(2001-07-17 00:00:00.0)
Δε συζήτησαν για τις βόμβες ουρανίου!!!(2001-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ