Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέα χτυπήματα σε βάρος του λαού

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ - Επανέρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας

Στα «γεμάτα» φαίνεται να μπαίνει η συζήτηση γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» τους κρατικού χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει πως η «ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα "κούρεμα" εάν συναινούσε σ' αυτό η Ευρωζώνη». Ο Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» προσδιόρισε μάλιστα και το «ιδανικό» ύψος στο 50%, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο δε θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό». Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε ξανά στο τραπέζι την ελάφρυνση μέσα από «καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής». Πρόκειται δηλαδή για την «υπενθύμιση» των αποφάσεων που πάρθηκαν στο Γιούρογκρουπ το Νοέμβρη του 2012, σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης θα εξέταζαν το ζήτημα μετά την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αντιλαϊκή ατζέντα ξετυλίγεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα. Εκ των πραγμάτων ανοίγει και η συζήτηση για την κατάργηση των όποιων φορο-ελαφρύνσεων έχουν απομείνει σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη» και ανέφερε ως παράδειγμα το μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Παρά το ότι στη συνέχεια επικαλέστηκε παρερμηνεία των δηλώσεών του, γεγονός είναι ότι οι ίδιες και άλλες αντίστοιχες «προτάσεις» περιέχονται σε εκθέσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι αντιλαϊκές δράσεις και τα μέτρα θα περιλάβουν πολλά περισσότερα στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους και της κάλυψης των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών.

Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου θα συζητηθεί η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, με σημείο αιχμής την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, το οποίο εμφανίζεται σε «εκκρεμότητα». Θέση της κυβέρνησης είναι η «αναδιάρθρωση εν λειτουργία» με ταυτόχρονη δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας εξόδου».

Στο μεταξύ, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Στη μέγγενη της «αξιολόγησης» μπαίνει και η αποδοτικότητα του... μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στον κλάδο της εστίασης, με πιλοτική περίοδο εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2013. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η τελική διαμόρφωση και κατάθεση στη Βουλή του «ενιαίου φόρου» πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, καθώς και το νομοθέτημα που αφορά στη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνται με το υπό διαμόρφωση δημοσιονομικό κενό για το 2014, πέρα και πάνω από αυτά που ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Η συγκυβέρνηση τα υπολογίζει σε 1,3 δισ. ευρώ και σε πολλά περισσότερα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Παράλληλα ανοίγει και η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή για τις νέες δανειακές «ανάγκες» μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ύψος του για τη διετία 2014-2015 φτάνει στα 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ