Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Διεργασίες για αναπροσαρμογή του μείγματος διαχείρισης

Παζαρεύουν τα επόμενα χρηματοδοτικά πακέτα, ενδεχομένως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανασχεδιασμοί γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο των ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ και της γενικότερης διαπάλης με το ΔΝΤ, βρίσκονται οι τρόποι διαχείρισης του κρατικού χρέους και τα νέα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης.

Για «συντονισμένη βοήθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε διμερές επίπεδο» κάνει λόγο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι «μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ήταν τεράστιες, αλλά δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιτυχίας τους μέχρι τέλους».

Σε σχέση με τις χρηματοδοτικές «ανάγκες» του Μάη του 2014 ύψους 10,5 δισ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει και σε «παρόμοιες καταστάσεις, το Γιούρογκρουπ έχει εκδώσει πολιτική ανακοίνωση με την οποία εξασφαλίζεται ενδεχόμενη μελλοντική χρηματοδότηση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας με ένα «περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα» δανειοδότησης ύψους 10-20 δισ. ευρώ εξετάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel. Το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης «θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά απ' ό,τι μέχρι τώρα τις μεταρρυθμίσεις» και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δηλαδή αυτή τη φορά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι τρόποι «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, συζητήθηκαν μετά τη λήξη των εργασιών του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και Γαλλίας Π. Μοσκοβισί, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με άλλες «διαρροές», στην ατζέντα ήταν και το σχέδιο για την αποχώρηση του ΔΝΤ από τα προγράμματα που συντελούνται στα κράτη της ΕΕ. Η κυβέρνηση αξιοποιεί ως επιχείρημα στα παζάρια με την τρόικα το εμφανιζόμενο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, είναι «αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές και τις μεταγενέστερες προβλέψεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, οι διαχειριστικές «λύσεις» στο πλαίσιο της ΕΕ γύρω από την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με τον οποίο, προκρίνεται η «επαναφορά του σχεδίου συνεργασίας μεταξύ Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η συγχώνευση με άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ει δυνατόν, με συμμετοχή ελληνικών εφοπλιστικών κεφαλαίων».

Τέλος, σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, το γερμανικό κόμμα Die Linke εμφανίστηκε αντίθετο σε χορήγηση τρίτου πακέτου στην Ελλάδα για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πρόταση της Bundesbank για εφάπαξ επιβολή κεφαλαιακού φόρου. Η τοποθέτηση αυτή έδωσε αφορμή σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια αντιπαράθεση σε δευτερεύουσες πλευρές της στρατηγικής που ενιαία υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ