Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ
Συναντήσεις για τα ενεργειακά

Με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς

Το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων και η προώθηση των ευρωενωσιακών πολιτικών για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την εκχώρηση του ενεργειακού πλούτου και των υποδομών της Ελλάδας στους μονοπωλιακούς ομίλους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες της ερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην ατζέντα της συνάντησης, επίσης, ήταν η ολοκλήρωση των «διευρωπαϊκών συνδέσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», που αποτελούν για το ευρωοικοδόμημα ζωτικό ζήτημα, τόσο για την «ασφάλεια του ευρωπαϊκού εφοδιασμού», όσο και για την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρώπης.

Επίσης, χτες το απόγευμα, υπήρξε συνάντηση του Γκ. Ετινγκερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη.

Ειδικότερα, στη διάρκεια και των συναντήσεων μεταξύ του Ευρωπαίου επίτροπου και των Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν:

-- Η «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ και η δημιουργία του «νότιου διαδρόμου» από αγωγούς διέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ στην παρούσα φάση προκρίνει την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα διασχίσει την Ελλάδα, θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη καθώς και την κατασκευή υποδομών για τη μεταφορά του κυπριακού και του ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Στον αντίποδα και στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΕΕ - Ρωσίας, φαίνεται ότι η ΕΕ επιδιώκει την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού «South Stream», που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το λεγόμενο «νότιο διάδρομο» που συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ, συζητήθηκε και η πρόσφατη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και τη Σερβία να ακυρώσουν τις συμφωνίες τους με τη Μόσχα και την «Gazprom» για την κατασκευή του δικτύου αγωγών «South Stream», υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στην ευρωενωσιακή νομοθεσία.

-- Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και η «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων τόσο για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη όσο και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο επίτροπο. Η ΕΕ επιδιώκει μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των κρατών - μελών της να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγωγή φυσικού αερίου από άλλες αγορές (Ρωσία, Κατάρ, κ.ά.).

-- Οι δράσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωενωσιακής βιομηχανίας.

Κοινός στόχος είναι η εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης Ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε στον Γκίντερ Ετινγκερ την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των τιμολογίων για το βιομηχανικό ρεύμα.

-- Η «ολοκλήρωση» της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας νέα κερδοφόρα πεδία δράσης στους μονοπωλιακούς ομίλους.

-- Η «αναδιάρθρωση» των εταιρειών παραγωγής Ενέργειας. Στόχος κυβέρνησης και ΕΕ είναι να προχωρήσει μέσα στο 2014 η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αλλά και να ολοκληρωθεί με τη συνδρομή και της ΕΕ (εκκρεμεί απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ) η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar».

-- «Οι εξελίξεις του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα τόσο από πλευράς έργων στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών, όσο και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος». Πρόκειται για μια σειρά από έργα που προτίθεται να χρηματοδοτήσει η ΕΕ (αγωγοί φυσικού αερίου, πλατφόρμες) με στόχο αφενός να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της και αφετέρου να δημιουργήσει νέους κερδοφόρους τομείς για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

-- Το ενεργειακό κόστος και «η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών». Η συζήτηση περί προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών αποτελεί πρόκληση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όταν την ίδια ώρα η ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια έχει προχωρήσει σε απανωτές αυξήσεις του ρεύματος, η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετους φόρους στα καύσιμα και με τη συνολική βάρβαρη πολιτική της έχει καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια και την ανεργία, με τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για να ζεσταθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ