Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αντιδρούν ... χειροκροτώντας την πολιτική της αστικής τάξης

Ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Η χτεσινή τρίτη μέρα της συζήτησης κύλησε στο γνωστό μοτίβο της διασταύρωσης των πυρών ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» για το ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και τον εγκλωβισμό των λαϊκών αντιδράσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της αποπροσανατολιστικής επιχείρησης εντάσσονται και οι όποιες αντιδράσεις εκφράζονται από βουλευτές της συγκυβέρνησης για το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ την ίδια ώρα χειροκροτούν τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης που περιγράφουν με κυνικό τρόπο την ένταση της βάρβαρης επίθεσης σε βάρος του λαού για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για 150.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα έως το 2015.

Σκληρά ταξικός ο προϋπολογισμός

Μιλώντας από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής είπε για τον προϋπολογισμό ότι είναι «ταξικός, σκληρός και θα επιδεινώσει παραπέρα το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας», οδηγεί σε παραπέρα δραστική συρρίκνωση «των λαϊκών εισοδημάτων, ενισχύει και στηρίζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου». «Ασφαλώς η αντιμετώπιση - πρόσθεσε - των αρνητικών επιπτώσεων στην εργατική - λαϊκή οικογένεια από αυτή την ταξική πολιτική δεν μπορεί να αναμένεται από μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο».

Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και «από την άποψη του ΚΚΕ αντιμετωπίζονται με μαζική, εργατική - λαϊκή πάλη που θα στοχεύει στην ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής με προοπτική φυσικά την ανατροπή της αστικής εξουσίας, της εξουσίας των μονοπωλίων».

Αναφερόμενος ειδικά στην Τοπική Διοίκηση, σημείωσε ότι η ταξικότητα του κρατικού προϋπολογισμού εκφράζεται και μέσα από αυτόν τον τομέα, προσθέτοντας ότι «η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών οδηγεί, επίσης, στην όξυνση των προβλημάτων της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, στη χειροτέρευση της κατάστασης που αφορά την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, με δραματικές συνέπειες». Υπενθύμισε συνολικά την πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται σε βάρος των δήμων με προγράμματα όπως ο «Καλλικράτης» και πριν ο «Καποδίστριας», με μέτρα που εφαρμόζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις επιλογές των μονοπωλίων και έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα στους δήμους όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ κ.λπ.

Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε: «Με την τροπολογία ζητάμε την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους, όχι βέβαια απλά την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να γίνει αναστολή της εκτέλεσης για ένα χρόνο; Και μέσα στο χρόνο τι θα αλλάξει για το φτωχό, τον άνεργο, για τον απλήρωτο εργαζόμενο;».

Η κυβέρνηση

Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε σαν κατόρθωμα ότι συρρικνώθηκε σημαντικά, όπως είπε, ο δημόσιος τομέας, ώστε από τους 913.000 υπαλλήλους που είχε το 2009 να έχουν μείνει 681.392 και βέβαια έπεται συνέχεια αφού, όπως ξεκαθάρισε, «μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000»!

Ο ίδιος κατέφυγε σε ακροβατισμούς για να υποστηρίξει ότι «έχουν αποτύχει παταγωδώς» και η σχολή του κρατισμού και η σχολή του νεοφιλελευθερισμού, και τώρα «πρέπει να δουλέψουν μαζί και οι μηχανές του δημόσιου και οι μηχανές του ιδιωτικού τομέα», εννοώντας προφανώς τα νέα πεδία δράσης που ανοίγει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να θωρακιστεί η κερδοφορία τους.

Είχε προηγηθεί - προχτές - ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, που επιβεβαίωσε τη δραματική συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας, με κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις εργαζομένων, τονίζοντας ότι στόχος είναι «η διάσωση στο μέτρο του δυνατού» της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία χρειάζεται «άμεσο εκσυχρονισμό και ολική αναδιάρθρωση» με σκοπό «την ελαχιστοποίηση του κόστους». Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για να δημιουργηθούν οι «έξυπνες και ευέλικτες μονάδες» προσαρμοσμένες προφανώς στις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τους φταίει η διαπλοκή

Από την πλευρά των κομμάτων της διαχείρισης ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «θριαμβεύοντα μερκελισμό της Ευρώπης», τα απέδωσε στη «διαπλοκή» και ανέφερε ότι «12 δισ. το χρόνο» για τα χρόνια που κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ «είναι το αποτέλεσμα κατ' εκτίμηση - χαμηλή εκτίμηση - της διαπλοκής». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπήρχε η «διαπλοκή», «δεν θα είχαμε ανάγκη να κόψουμε μισθούς και συντάξεις»! Με άλλα λόγια, η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων είναι θέμα «διαπλοκής»...

(Εκτενή αποσπάσματα απο την τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Θανάση Παφίλη, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δημοσιευτούν στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ