Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Καλούν σε οργανωμένη συλλογική δράση

MotionTeam

Τα βάρβαρο πρόσωπο της εξαθλίωσης στην οποία έχουν καταδικαστεί οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, έρχεται με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια στις εργατογειτονιές της Θεσσαλονίκης. Μετά το θάνατο της 13χρονης Σάρας στους Αμπελόκηπους, αλλά και την παραλίγο νέα τραγωδία με μια οικογένεια στο Κορδελιό, αναδεικνύεται η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τη ζωή τους και των παιδιών τους στην κερδοφορία των μονοπωλίων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οικογένειες ζούσαν επί μήνες χωρίς ρεύμα και προσπαθούσαν να ζεσταθούν μέσα στην παγωνιά του χειμώνα με αυτοσχέδια μέσα.

Στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, 700 οικογένειες ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη Θεσσαλονίκη, στον κεντρικό Δήμο υπολογίζονται σε 40.000 και πολλαπλάσια είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Στις περίπου 30.000 έφτασε ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών νερού, για τους οποίους έχει περάσει το σχετικό όριο ανοχής, που έχει καθορίσει η ΕΥΑΘ και ήδη έχουν αφαιρεθεί περίπου 3.000 υδρόμετρα, κυρίως από σπίτια και καταστήματα. Χιλιάδες είναι και οι διακοπές της παροχής φυσικού αερίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία οι οικογένειες που αναζητούν τροφή στα συσσίτια της Εκκλησίας και των δήμων. Υπολογίζεται ότι διανέμονται καθημερινά 6.500 μερίδες φαγητού.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που θα χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν το λαό οργανωμένα και συλλογικά να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να απαιτήσει μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, να μη μείνει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, για άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, για άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΗ της Αισώπου, της Καλαμαριάς στη ΔΕΗ της Ανδριανουπόλεως, της Τούμπας του Ε' Διαμερίσματος και της Τριανδρίας στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου και του Α' Διαμερίσματος στη ΔΕΗ της Τσιμισκή. Καλούν κάθε άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, κάθε οικογένεια που έχει καταδικαστεί από τη ΔΕΗ να μένει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, που απειλείται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, να δώσει μαζικά και αποφασιστικά το «παρών». Να βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλο και μαχητικά να απαιτήσουν να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κανένα παιδί να μην καταδικαστεί να διαβάζει υπό το φως των κεριών, να μην παγώσει καταμεσής του χειμώνα.

Χτες το απόγευμα οι Λαϊκές Επιτροπές της Περιοχής έκαναν πικετοφορία καταγγέλλοντας την πολιτική που καταδικάζει στην εξαθλίωση τις λαϊκές οικογένειες. Απαίτησαν να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση.

Νωρίτερα, το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή της Καλαμαριάς και ταξικά σωματεία πραγματοποίησαν παρέμβαση στη ΔΕΗ της Ανδριανουπόλεως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ