Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Στερούνται το δικαίωμα στις διακοπές

Eurokinissi

Μια σειρά ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι λαϊκές οικογένειες σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Λαμία, Κρήτη και αλλού) πιστοποιούν ότι δεν πάνε διακοπές, περιορίζονται σε μονοήμερες εξορμήσεις ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια ολιγοήμερη φιλοξενία σε σπίτια συγγενών, φίλων, πατρικά. Η πτώση της κίνησης στα τουριστικά γραφεία σε μια σειρά πόλεις καταγράφεται στο 40%. Και πώς αλλιώς να γίνει εφόσον η εργατική τάξη χτυπιέται ανελέητα από την πολιτική του ευρωμονόδρομου, με ανεργία, εξευτελιστικά μεροκάματα, μισθούς πείνας, απλήρωτη εργασία, αυξήσεις «φωτιά», φορομπηξία, τις έτσι κι αλλιώς υψηλές τιμές, που δεν αφήνουν περιθώρια ανάσας.

Φυσικά, στον καπιταλισμό είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί και να υπάρχει το δικαίωμα σε φθηνές διακοπές, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς στο πλαίσιό του ο τουρισμός είναι εμπόρευμα πολυτελείας και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής θα εξασφαλιστούν ο ελεύθερος χρόνος και ο οργανωμένος κοινωνικός τουρισμός, θα εξαλειφθεί η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής.

Ωστόσο και τώρα, άμεσα, η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να αγωνιστούν ενιαία, ώστε να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, να αναπτυχθούν κρατικές δομές και δίκτυα ξενοδοχείων - κατασκηνώσεων - εγκαταστάσεων, αγώνας που θα δένεται με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων μονάδων, ώστε να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτά σε συνδυασμό με την πάλη για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα στις μεταφορές και συγκοινωνίες, στη ναυσιπλοΐα. Να γίνουν λαϊκή περιουσία λιμάνια, σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια, η γη, τα νησιά, τα δάση, οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά, οι ορεινοί όγκοι και οι αιγιαλοί, αποκλείοντας οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση. Να αναπτυχθούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν τουριστικές σχολές. Να καταργηθούν τα διόδια. Εδώ εντάσσεται και το μέτωπο ενάντια στο πούλημα νησιών, ιαματικών πηγών, παραλιών και δασών. Το δικαίωμα στις διακοπές για όλους τους εργαζόμενους προϋποθέτει επίσης την εξασφάλιση (με αγώνα) ολόκληρης της καλοκαιρινής άδειας και του 14ου μισθού. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στους ανέργους και για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.), τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δημόσιες δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. Δημόσιους δωρεάν οργανωμένους χώρους αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα ΑμεΑ.

Το δικαίωμα στις διακοπές είναι ένας κρίκος για να αναπτύσσονται όροι Λαϊκής Συμμαχίας, να εδραιώνεται ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός στο εργατικό - λαϊκό κίνημα κόντρα στον αντιλαϊκό χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θεωρεί τον τουρισμό σαν βασική οικονομική δραστηριότητα («βαριά βιομηχανία της Ελλάδας») προπαγανδίζοντας ότι από την ανάπτυξή του τάχα ωφελείται κι ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ