Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επικίνδυνες εξελίξεις

Η είδηση ότι στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - ΗΠΑ, πριν από μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σε αεροδρόμιο της Ελλάδας αμερικανική βάση στάθμευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επαληθεύει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Αποκαλύπτει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, Σαμαράς και Ομπάμα, Αβραμόπουλος και Χέιγκελ, συμφώνησαν σε συνέργειες που είναι σε βάρος του λαού. Οι ίδιοι, άλλωστε, παραδέχτηκαν ότι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν τα «κοινά ενδιαφέροντα» των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και της Αν. Μεσογείου.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας υπήρξε ορμητήριο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά πολεμικά αεροσκάφη που εξορμούσαν στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Τώρα, προβάλλει ως ο πιθανότερος τόπος για τη μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς για στοχευμένες δολοφονίες και επιθέσεις σε Αφγανιστάν, Υεμένη, Πακιστάν. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν τελικά εγκατασταθούν στην Ελλάδα, τα αεροπλάνα θα εκτελούν κατασκοπευτικές και δολοφονικές εξορμήσεις σε περιοχές όπου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ιμπεριαλιστές, όπως η Συρία, η Αίγυπτος και άλλες, εμπλέκοντας την Ελλάδα βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Στις συναντήσεις των στελεχών της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Τι ειπώθηκε από τις δύο πλευρές; Τι δεσμεύσεις αναλήφθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας, με δεδομένη την επιδίωξή της να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης; Οι διαρροές για τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, οι αμερικανικές ελεγείες στην ελληνική κυβέρνηση για τη «φιλοξενία» της πολεμικής τους μηχανής στη βάση της Σούδας, η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την Ελλάδα σαν «νησίδα σταθερότητας» σε μια περιοχή που δυναμιτίζουν οι ιμπεριαλιστές, η μνεία στο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγουν τα διχοτομικά σενάρια για το Κυπριακό, είναι παράγοντες που κυοφορούν νέους κινδύνους στην περιοχή.

Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Να παλέψει για αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Η προοπτική για τον ελληνικό λαό δε βρίσκεται στην επιλογή ιμπεριαλιστή, όπως τον καλούν να κάνει όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων, αλλά στην προοπτική της Λαϊκής Συμμαχίας, για να απαλλαγεί ο λαός από το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ