Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- ΗΠΑ και ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, τον τελευταίο καιρό, και κορυφώθηκε με την απομάκρυνση όλης της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε έναν αγώνα εξουσίας με τους πρώην συμμαχητές του στους κόλπους του Απελευθερωτικού Κινήματος, το οποίο ηγήθηκε των πολυετών συγκρούσεων που κατέληξαν στην απόσχιση του - πλουσίου σε πετρέλαιο - Νότου από το Βορρά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη χαλάρωση των κυρώσεων όσον αφορά στην πώληση ιατρικού εξοπλισμού στο Ιράν ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά «ανθρωπιστικό εμπόριο» και δεν αλλάζει τη γενικότερη γραμμή των κυρώσεων που ακολουθείται απέναντι στην Τεχεράνη στην οποία ασκούνται πιέσεις με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Από δέκα ημέρες μέχρι έξι μήνες καταδικάστηκαν οκτώ άτομα που κρίθηκαν ένοχα για αγορά κακάο κάτω από την τιμή που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, όρισε για το 2012 - 2013 κατώτερες τιμές αγοράς κακάο δίνοντας τέλος στις εντελώς ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες του προϊόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση μεγάλων ομίλων και την εξαθλίωση των μικρών αγροτών. Η τιμή έχει οριστεί περίπου στα 1,46 δολάρια το κιλό.

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 αστυνομικών, ελικοπτέρων, λιμενικών, ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών κλπ, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην παραλιακή περιοχή Οστια, της Ρώμης, και στην Καλαβρία στο νότο με στόχο κυκλώματα της μαφίας. Στην Οστια φέρονται να βρέθηκαν στο στόχαστρο οι «οικογένειες» Φασιάνι, Τριάσι και Ντ' Αγκάτι, με τους δεύτερους να έχουν σχέση με την «Κόζα Νόστρα» στη Σικελία, και έγιναν τουλάχιστον 50 συλλήψεις. Στην Καλαβρία, όπου δρα η φημισμένη «Ντραγκέτα», συνελλήφθησαν περίπου 65 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την έντονη ανησυχία του για την υπόθεση της παρακολούθησης από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επικοινωνιών Γερμανών και άλλων πολιτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε» σχολιάζοντας τις πληροφορίες που έχει δώσει για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

ΣΟΦΙΑ.-- Φωτογραφίες και πληροφορίες για δύο υπόπτους που εκτιμά ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, πέρσι τον Ιούλη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ζητώντας από τους πολίτες να συμβάλλουν στις έρευνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ύποπτοι είναι ο Αυστραλός Μελιάντ Φαράχ, 33 ετών, και ο Καναδός, Χασάν Ελ Χατζι Χασάν, 25 ετών, οι οποίοι βρέθηκαν στις πόλεις Ρούσε, Βάρνα, Νέσεμπαρ, στο θέρετρο Ακτή του Ηλιου και στη Ράβντα μεταξύ 28 Ιούνη και 18 Ιούλη του 2012.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εννιά άνθρωποι θάφτηκαν στις λάσπες μετά από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας η οποία επλήγη από το σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Στο σεισμό σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.461, ενώ οι κατολισθήσεις θεωρούνται αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την περιοχή από την περασμένη βδομάδα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διπλή βομβιστική επίθεση σε αγορά της πόλης Παρατσινάρ του Πακιστάν, στην περιοχή των φυλών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιθέσεις είχαν στόχο τζαμιά σιιτών που βρίσκονταν στην αγορά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί και εκτοπισμένοι από πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες(2023-07-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-10-16 00:00:00.0)
Ημέρα αλληλεγγύης στις 14 Δεκέμβρη(2012-12-11 00:00:00.0)
ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ(2007-06-17 00:00:00.0)
Με Πρόντι η κεντροαριστερά(2005-10-18 00:00:00.0)
Χάος από τις πλημμύρες στο Βορρά(2002-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ