Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Επικαλείται ανάγκη ενίσχυσης των εξοπλισμών της

Ιαπωνικά πλοία του πολεμικού ναυτικού συνοδεύουν κινεζικό πλοίο κοντά στα διαμφισβητούμενα νησάκια στην ανατολική θάλασσα της Κίνας
Ιαπωνικά πλοία του πολεμικού ναυτικού συνοδεύουν κινεζικό πλοίο κοντά στα διαμφισβητούμενα νησάκια στην ανατολική θάλασσα της Κίνας
ΤΟΚΙΟ.--

«Ανάγκη» να ενισχύσει τις δυνάμεις του ναυτικού και να εισαγάγει στον οπλισμό της μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις», όπως ισχυρίζεται, που προέρχονται από την Κίνα και τη ΛΔ Κορέας, επικαλείται έκθεση που αφορά τον αμυντικό σχεδιασμό της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, πρέπει να υπάρξει καλύτερος εξοπλισμός και οργάνωση για την αποτροπή πυραυλικών επιθέσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από «εχθρικές βάσεις». Στην έκθεση γίνεται λόγος επίσης για απόκτηση αμφίβιων μονάδων που θα μπορούν να αναπτύσσονται άμεσα στα νησιά, όταν χρειάζεται, καθώς και ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεδομένων και των προθέσεων της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση και ενίσχυση του στρατού, στη βάση των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που γίνεται το νέο «μήλο της Εριδος» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό ανακοινώσει τη στροφή του ενδιαφέροντός τους στην περιοχή, ενώ προχωρούν κατά καιρούς στην πραγματοποίηση ασκήσεων σε συνεργασία με την Ιαπωνία, προσπαθώντας να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας με αφορμή τα νησιά Ντιαόγου (κινέζικα) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, με αφορμή την είσοδο τεσσάρων πλοίων της κινεζικής Ακτοφυλακής στην περιοχή που το Τόκιο θεωρεί ότι τελεί υπό τη δική του διοίκηση. Με αιχμή την εντεινόμενη αντιπαράθεση για τη συγκεκριμένη περιοχή, αναβιώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, τα οποία καλλιεργούν και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διεθνών συμφερόντων για την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, που θεωρείται ότι έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ αποτελεί από τα σημαντικότερα ναυτικά περάσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ