Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιμένουν στον εξοπλισμό τους οι αντικαθεστωτικοί
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» με Συμβούλιο Ασφαλείας και Κέρι
  • Μυστικές επαφές της Αγκυρας με τον επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντηθεί αργά χτες, αντιπροσωπεία της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Αχμάντ Τζάρμπα. Η συνάντηση εμφανίζεται ως άτυπη και δεν έχει γνωστοποιηθεί η ατζέντα της, αν και δεν αποκλείεται να τεθεί, εκτός από το πάγιο αίτημα περί εξοπλισμού, και η πρόταση της Γαλλίας για δημιουργία των λεγόμενων «ανθρωπιστικών διαδρόμων», κάτι που σημαίνει αυτομάτως και παρουσία στρατιωτικής δύναμης για τη διαφύλαξή τους.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε, ήδη, χτες το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ωριαία συνάντηση, ο Τζάρμπα, συνοδευόμενος από τους Μπουρχάν Γκαλιούν, Μισέλ Κίλο και Νατζίμπ Γκχαντμπιάν, έθεσαν εκ νέου και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της χορήγησης εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς από τις ΗΠΑ. Το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης καθώς και της αντίδρασης του Κέρι δεν έγινε γνωστό.

Ο Τζάρμπα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, μίλησε για «κατάσταση απόγνωσης» στο πεδίο των μαχών στη Συρία υποστηρίζοντας ότι μέχρι να υπάρξει «σαφής δέσμευση του συριακού καθεστώτος σε πολιτική λύση, θα πρέπει να υπάρχουν όπλα για να αμυνθούμε» αναφερόμενος προφανώς στις αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες του συριακού στρατού σε διάφορες μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι απολύτως κατανοητές «οι ανησυχίες» ότι τα όπλα μπορεί να φτάσουν σε «λάθος χέρια, σε χέρια εξτρεμιστών» και προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και να διαχωρίσει τη θέση της «Συμμαχίας» από τη δράση ακραίων οργανώσεων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Από την πλευρά του ο Κέρι απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού και επικέντρωσε στην αναγκαιότητα «επιτάχυνσης» επαφών και διαδικασιών προκειμένου να πραγματοποιηθεί το γρηγορότερο δυνατό «η Διεθνής Σύνοδος για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης». Υποστήριξε ότι οι συνομιλητές του δήλωσαν ότι επίσης επιδιώκουν να γίνει και να επιτύχει η Σύνοδος και ότι δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή.

Ανησυχία στην Τουρκία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση πιθανότατα με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, αλλά και άλλους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται, μετά από πρόσκληση της Αγκυρας, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν», του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων στη Συρία, του οποίου οι πολιτοφύλακες, εδώ και ημέρες, εμπλέκονται σε νικηφόρες μάχες με μισθοφόρους ενόπλους ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από την προέλαση των Κούρδων πολιτοφυλάκων και από το γεγονός ότι θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολοένα περισσότερες περιοχές κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου καθώς και ορισμένα μεθοριακά περάσματα που, μέχρι πρότινος, ελέγχονταν από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Κατά τις ίδιες πηγές, τη μεγαλύτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Σαλίμ Μουσλίμ, του επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν», ο οποίος έχει τονίσει ότι στοχεύει στη σύσταση ενός προσωρινού διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την ευθύνη για τις κουρδικές περιοχές τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στη Συρία. Η Αγκυρα φέρεται να επιδιώκει να λάβει δεσμεύσεις από τον Μουσλίμ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρήσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής εντός τουρκικού εδάφους (με δεδομένες τις στενές σχέσεις της Ενωσης με το ΡΚΚ και του γεγονότος ότι πολλοί αντικαθεστωτικοί βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία), ότι δεν θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει αυτόνομη οντότητα δίπλα στα τουρκικά σύνορα και ότι θα παραμείνει αν όχι σταθερά απέναντι, τουλάχιστον «ουδέτερος» ως προς τις μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ