Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Διεύρυνση και οικονομία στο επίκεντρο των συνομιλιών

ΜΠΡΝΤΟ ΠΡΙ ΚΡΑΝΙΟΥ.--

Η «περαιτέρω δυναμική διεύρυνσης» της ΕΕ και η πραγματοποίηση περιφερειακών έργων στους τομείς των υποδομών και της οικονομίας, τέθηκαν σε συζήτηση κατά τη Σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας, παρουσία των προέδρων της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ, που είναι και η διοργανώτρια χώρα, της Κροατίας, Ιβο Γιοσίποβιτς, της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, του Κοσσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάκα, του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, της Αλβανίας, Μπογιάρ Νισάν και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του προεδρεύοντος Ζέλικο Κόμσιτς. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, που κλήθηκε από τους επικεφαλής των χωρών των Βαλκανίων να πάρει μέρος στη Σύνοδο.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος εξέφρασε το «φόβο» για την κόπωση από τη διεύρυνση της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να «υπονομεύσει» την ένταξη και νέων χωρών από την περιοχή, προβάλλοντας το πρόσχημα των «μεταρρυθμίσεων» και του κινδύνου της «ανόδου του εθνικισμού». Η άτυπη σύνοδος έχει στόχο την αναβίωση της διαδικασίας του Μπρντο, που ξεκίνησε το 2010 με την πρόφαση της επανασύνδεσης των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο όνομα της σταθερότητας και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και στόχο τον έλεγχο και την οικονομική εκμετάλλευσή τους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Ο Φ. Ολάντ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής προοπτικής» των Δυτικών Βαλκανίων, δηλώνοντας την προθυμία του Παρισιού να συμβάλλει στη διαδικασία, υπό το πρίσμα των συμφερόντων της Γαλλίας στην ΕΕ και στις συγκεκριμένες χώρες, υποστηρίζοντας ότι «για να έχουμε μία Ευρώπη Ειρήνης τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν να μείνουν εκτός, με δεδομένο το τραγικό παρελθόν των πολέμων που έπληξαν την περιοχή». Κατά την παραμονή του στη Σλοβενία ο Φ. Ολάντ αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, την πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιάνκο Βέμπερ, για την ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών» του 2011 και εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ