Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα

Γενική απεργία και διαδηλώσεις οργής κατά «Ενάχντα» και «Αδελφών Μουσουλμάνων» μετά τη νέα δολοφονία πολιτικού ηγέτη της αντιπολίτευσης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Εξαιρετικά τεταμένα ήταν τα πνεύματα σε όλη την Τυνησία μία μέρα μετά τη δολοφονία του 58χρονου Μουχάμαντ Μπράχμι, επικεφαλής του κόμματος «Λαϊκό Κίνημα», το οποίο συμμετέχει στο «Λαϊκό Μέτωπο» της αντιπολίτευσης. Στο Λαϊκό Μέτωπο» επικεφαλής ήταν ο Σόκρι Μπελαϊντ (αρχηγός του κόμματος «Πατριωτών Δημοκρατών»), ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε στις αρχές Φλεβάρη. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λούτφι μπιν Τζεντού και οι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από το ίδιο όπλο, όπως δείχνουν οι βαλλιστικές έρευνες. Ο Τζεντού κατονόμασε ως δράστες έναν «πυρήνα σαλαφιστών (ακραίων ισλαμιστών), που εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 14 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα έχουν συλληφθεί» ενώ υποστήριξε ότι δολοφόνος είναι ο καταζητούμενος Μπουμπάκαρ Χακίμ.

Οι ανακοινώσεις αυτές φάνηκαν να εξαγριώνουν περαιτέρω τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε κηρύξει για χτες η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών προκαλώντας γενική παράλυση σε όλες τις μετακινήσεις (αεροπορικές, οδικές κλπ) αλλά και κλείσιμο όλων των κρατικών υπηρεσιών και πολλών καταστημάτων. Ηδη από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Ενωσης στην Τύνιδα, στο Σφαξ, στο Κεφ, αλλά και στο Σίντι Μπουζίντ, που είναι η γενέτειρα του δολοφονηθέντος.

Η οικογένειά του Μπράχμι ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για σήμερα η κηδεία του προκειμένου να μη δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, ο πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μπράχμι «πλήγμα για όλη την Τυνησία», κήρυξε 24ωρο πένθος και ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» καταδίκασε επίσης με σκληρή γλώσσα την επίθεση αποδίδοντάς την σε εξτρεμιστές ισλαμιστές «εχθρούς του τυνησιακού λαού που θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση».

Εντούτοις, η οργή δε φαίνεται να εκτονώνεται και εντάθηκε περαιτέρω από την απόφαση ισλαμιστικών οργανώσεων να καλέσουν σε αντιδιαδηλώσεις μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Στις συγκεντρώσεις το μεσημέρι, ήδη, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν κατά του «Ενάχντα», που οι διαδηλωτές θεωρούν ότι δεν έχει, πραγματικά, επιδιώξει να καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών γιατί τελικά αυτή ευνοεί τα σχέδιά του για διατήρηση στην εξουσία. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και έστρεφαν την οργή τους γενικώς κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων», από τους οποίους προέρχεται και το «Ενάχντα».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κόμματα της αντιπολίτευσης, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, συμφώνησαν να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενός «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας» το οποίο ζητά τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μόνο για την ολοκλήρωση της εκπόνησης του συντάγματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τη διενέργεια νέων εκλογών εντός των επομένων μηνών. Το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης απέρριψε ο πρωθυπουργός του «Ενάχντα» Αλί Λαραγιέντ, ενώ ο πολιτικός ηγέτης του κόμματος Ρασίντ Γκανούσεϊ, δήλωνε με νόημα ότι η «Τυνησία δε θα γίνει Αίγυπτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ