Σε νέα φάση οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια μετά το «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολυεθνικές
Η κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμών για το πως και από ποιους θα μεταφέρεται το αέριο που θα παράγει η Κύπρος |
Οι εταιρείες αυτές έχουν αναπτύξει δραστηριότητα με έρευνες στο λεγόμενο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικότερα, η «Noble», πίεζε το τελευταίο διάστημα για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και άλλες εταιρείες με πρώτη τη γαλλική «Total» είχαν δείξει ενδιαφέρον. Η «Total» κάνει έρευνες και σε άλλα οικόπεδα στα δυτικά του νησιού και έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην κατασκευή του τερματικού σταθμού.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου χαρακτήρισε το τερματικό «ένα μεγαλεπήβολο έργο στρατηγικής σημασίας», το οποίο βέβαια θα αξιοποιήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την κερδοφορία τους και καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φτηνή ενέργεια. Πρόσθεσε ακόμα ότι «λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής της θέσης αλλά και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».
Ωστόσο, η θέση αυτή του νησιού, που θα μπορούσε υπό άλλες προϋποθέσεις να ήταν πλεονέκτημα, με την ενέργεια στα χέρια των καπιταλιστών μπλέκει το λαό της Κύπρου και των άλλων χωρών στο αδυσώπητο κουβάρι των ανταγωνισμών, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.