Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το Οικοτροφείο δεν είναι μαγαζί

Η ανάγκη οι δομές ειδικής αγωγής και πρόνοιας να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να χρηματοδοτείται πλήρως η λειτουργία τους φανερώνεται και από την κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων που διαχειρίζεται το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» στην Παλλήνη. Οποιες κι αν είναι οι προθέσεις, οι «συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις», η λεγόμενη κοινωνική οικονομία, οι ΜΚΟ δεν μπορούν να ξεφύγουν από το καθεστώς της αγοραπωλησίας υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Το Ειδικό Οικοτροφείο, όπου στεγάζονται σε κλειστή περίθαλψη 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down και πολλαπλές αναπηρίες, κινδυνεύει να κλείσει λόγω των μεγάλων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, που αγγίζουν τις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, οι 35 εργαζόμενοι του ιδρύματος είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες. Στην ουσία, το πρόβλημα έχει φορτωθεί στις πλάτες των οικογενειών των ΑμεΑ που προσπαθούν με κάποιο τρόπο να το διαχειριστούν στα πλαίσια της «επιχειρηματικότητας» και τελικά καταλήγουν να πληρώνουν οι ίδιοι οι συγγενείς είτε μέσω εισφορών, είτε με απευθείας πληρωμές. Κι ενώ σηκώνουν όλο το βάρος - με το κράτος να είναι απαλλαγμένο από κάθε ευθύνη - η δομή κινδυνεύει με κλείσιμο και εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, λες και πρόκειται για ένα «μαγαζί», μια δομή Πρόνοιας, ένα Ειδικό Σχολείο, ένα Οικοτροφείο βάζει λουκέτο επειδή δε «βγαίνει» οικονομικά.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), εκφράζει την αλληλεγγύη της στους οικότροφους, τους γονείς και τους εργαζόμενους του ιδρύματος και σημειώνει πως αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ολοένα και περισσότερα Ιδρύματα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με το λουκέτο. Εδώ και τώρα πρέπει να βρεθεί λύση για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, με χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και κάλυψη των αναγκών όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Χρειάζεται να λειτουργήσουν κι οι υπόλοιπες δομές που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν χωρίς πληρωμές, είτε άμεσα είτε έμμεσα (τροφεία, δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ