Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «VODAFONE» - «WIND»
Συνεταιρίζονται για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων στις τηλεπικοινωνίες και γενικά του λαού η επιχειρηματική κολεγιά που «ευλόγησε» χτες ο Αντ. Σαμαράς

Ευκαιρία να διαφημίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, που σαν στόχο έχουν να μειώσουν αμοιβαία τα λειτουργικά τους κόστη και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, βρήκαν χτες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας «Vodafone» και «Wind», σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Παρόντες ήταν ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης.

Τόσο οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, προσπάθησαν να πλασάρουν την επιχειρηματική σύμπραξη σαν δείγμα της «σταθερότητας» και της «εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται στην ελληνική οικονομία», με αποτέλεσμα να προσελκύονται επενδύσεις και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. «Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο Κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αν επιμείνουμε στο δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής». Αντίστοιχα, ο Ν. Μηταράκης προέβλεψε ότι «η συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο διάστημα», ενώ οι επικεφαλής των δύο εταιρειών χαρακτήρισαν την επιχειρηματική τους συνεργασία «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία».

Η προπαγάνδα τους δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν τόσο οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες εταιρείες και γενικότερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όσο και συνολικά ο λαός. Αποκαλυπτική γι' αυτό ήταν η ανακοίνωση των δυο εταιρειών, μετά τη συνάντηση, όπου περιγράφουν την επένδυση και τα προσδοκώμενα -για τους ίδιους- οφέλη. Οπως σημειώνουν, οι δυο εταιρείες προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους (network sharing - δίκτυο κεραιών και σταθμών βάσης) κυρίως στην περιφέρεια.

Με την επένδυση αυτή, που την υπολογίζουν στα 150 εκατ. ευρώ και τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι δυο εταιρείες λένε πως θα δημιουργήσουν 650 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια «κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα», όπως διευκρινίζουν. Δηλαδή, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι θα απασχοληθούν βραχυπρόθεσμα στο «στήσιμο» του κοινού δικτύου και μετά θα επιστρέψουν στην ανεργία.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η νέα «εταιρεία ειδικού σκοπού» που θα δημιουργήσουν η «Vodafone» και η «Wind» για την ανάπτυξη του κοινού δικτύου, θα στελεχωθεί «με εργαζόμενους και από τους δύο παρόχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν με τα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα χαθούν και οι όποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν την επόμενη τριετία.

Συνηθισμένες πρακτικές στην αγορά

Η επένδυση των δυο εταιρειών δε διεκδικεί καμιά πρωτοτυπία. Στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ) είναι συνηθισμένη πρακτική οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να συνεργάζονται στην κατασκευή κοινών δικτύων, προκειμένου να ρίχνουν το κόστος λειτουργίας, έναντι των ανταγωνιστών τους. Αλλωστε, οι δύο εταιρείες, κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ και της κυβέρνησης για απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, είχαν επιχειρήσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο να συγχωνευτούν και να υπερισχύσουν της «Cosmote» στον ανταγωνισμό.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν τελεσφόρησε τότε, είναι φανερό ότι η μεταξύ τους συνεργασία υπαγορεύεται από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, από τον οποίο χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, η εξαγορά του ΟΤΕ από την «Deutche Telekom», οδήγησε σε μείωση του προσωπικού και παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό και τις θυγατρικές του.

Το ίδιο ισχύει και με τις δυο άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Στη «Vodafone» έγιναν δεκάδες απολύσεις το 2008 με τη μορφή των «εθελούσιων» αποχωρήσεων και συνεχίστηκαν το 2012. Ανάλογο πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού υλοποίησε και η «Wind» το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ