Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αυξήσεις στα εισιτήρια, απλήρωτοι ναυτεργάτες

Αυξήσεις στα εισιτήρια, δρομολόγηση πλοίων από εταιρείες μόνο για τρεις μήνες, δηλαδή για την «αρπαχτή» του καλοκαιριού, απλήρωτοι ναυτεργάτες και δουλειά μέχρι εξάντλησης είναι το σκηνικό που ήδη στήνεται στην ακτοπλοϊα. Εφοπλιστές και κυβέρνηση - με βάση τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου - εντείνουν τη βάρβαρη επιθετικότητά τους σε βάρος ναυτεργατών και των εργατικών λαϊκών στρωμάτων των νησιών, αλλά και ολόκληρης της χώρας μετατρέποντας και φέτος ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι, μια μικρή ανάσα, σε «άπιαστο όνειρο».

Μεθαύριο Παρασκευή η HSW δρομολογεί το πλοίο της «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» στη γραμμή Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμος, το οποίο θα αποδρομολογήσει στις 3 Σεπτέμβρη λόγω μείωσης της επιβατικής κίνησης. Από το Σεπτέμβρη δηλαδή και μετά τα νησιά θα ξαναπεταχτούν στον εφιάλτη της μερικής απομόνωσης, όπως έγινε όλο το χειμώνα, που ήταν δρομολογημένο ένα και μόνο πλοίο για να «καλύψει» τις ανάγκες τους και αυτό ήταν το υπέργηρο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»! Ενώ οι ναυτεργάτες του πληρώματος θα βρεθούν και πάλι στις λίστες της ανεργίας.

Στο μεταξύ άρχισαν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά πλοία, με τη ΝΕΛ να κρατάει στη σκυτάλη. Το εισιτήριο της οικονομικής θέσης από Πειραιά για Ικαρία με το υπέργηρο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από 29 ευρώ πήγε στα 33, αύξηση 13,7%! Αντίστοιχη είναι η αύξηση από Πειραιά για Σάμο. Αυξήσεις μέχρι τώρα από άλλες εταιρείες δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως έτσι κι αλλιώς τα εισιτήρια είναι φωτιά. Από Πειραιά για Σύρο το εισιτήριο στο κατάστρωμα, δηλαδή στην πλαστική καρέκλα, είναι 29,50 ευρώ, ενώ για την Πάρο 32,50 ευρώ!

Την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, αφού στη διάρκεια της κινητοποίησης του πληρώματος την περασμένη Τετάρτη, με εντολή του πρωθυπουργού έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας και επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση, τους απείλησε ότι ή θα σταματήσουν την κινητοποίηση, δηλαδή να δεχτούν να δουλεύουν τσάμπα ή θα απολυθούν...

Από την περασμένη Παρασκευή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας με καταγγελία ότι στο ακτοπλοϊκό πλοίο «AQUA MARIA» που αποπλέει από Λαύριο, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση που αφορά τα ωράρια εργασίας. Το πλοίο «πιάνει» 27 ενδιάμεσα λιμάνια, το πλήρωμα είναι στο πόδι «όσο πάει» και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα τινάζεται στον αέρα. Ακόμα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ