Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο φασισμός αντιμετωπίζεται μόνο από το λαό και την πάλη του

Γρηγοριάδης Κώστας

Διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα υπάρχουν, ισχύουσα ειδική αντιρατσιστική νομοθεσία υπάρχει, κι όμως παρ' όλα αυτά:

Η προχτεσινή δίκη των τριών φασιστοειδών για τη δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών, στον Αγ. Παντελεήμονα αναβλήθηκε για 9η φορά. Η καθ' όλα νομότυπη διαδικασία που ξεκίνησε με τις συλλήψεις των φασιστοειδών, της υποψήφιας του φασιστικού ναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» Θ. Σκορδέλη και των ομοϊδεατών της, Ι. Λουκιανού και Γ. Μαρκουλάκη, αναβάλλεται ...αισίως για 2,5 χρόνια!

Πρόσφατη δίκη δύο φασιστοειδών που κατηγορούνταν για εμπρησμό μαγαζιού Καμερουνέζου στον Αγ. Παντελεήμονα, αναβλήθηκε για... άγνωστη δικάσιμο. Ο ένας από τους δύο είχε ομολογήσει μάλιστα ότι συμμετείχε σε «ομάδα εφόδου» κατά μεταναστών που δρούσε οργανωμένα και με συγκεκριμένη κάλυψη... Τι αποδεικνύεται; Οτι ο φασισμός, ο ρατσισμός και η εγκληματική δράση των φορέων τους, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί, στις δύο παραπάνω περιπτώσεις έχουμε εγκληματική δράση, εντούτοις η συγκεκριμένη τακτική αποθρασύνει τους φασίστες. Να γιατί λέμε ότι το αστικό κράτος, τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα, άλλα πράγματα σκέφτονται με τους αντιρατσιστικούς νόμους, το πώς θα αντιμετωπίσουν το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Ο λαός με την πάλη του, με το να απομονώνει όπου βρίσκει τα φασιστοειδή και τις ρατσιστικές συμπεριφορές, μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Ο λαός που με τον αγώνα του θα στοχεύει και στο να εξαλείψει τη ρίζα του κακού, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει τα ρατσιστικά φαινόμενα, το φασισμό. Υπάρχει πρόσφατη εμπειρία αποφασιστικής αντιμετώπισης και απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλων ρατσιστικών, ναζιστικών οργανώσεων, η Τσαριτσάνη της Λάρισας, όπου οι χρυσαυγίτες κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από εκδήλωση για τους 45 εκτελεσμένους το Μάρτη του 1943, δείχνει το δρ όμο. Το Αγρίνιο που τα φασιστοειδή εμφανίστηκαν με βουλευτή τους να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων και διώχτηκαν κακήν κακώς από την οργανωμένη λαϊκή αντίδραση δείχνει το δρόμο. Η Πάρος όπου κάτοικοι και φορείς του νησιού αντέδρασαν δυναμικά σε μάζωξη φασιστοειδών στον τόπο τους δείχνει το δρόμο....

Ξερνούν τη χολή των μυστικών υπηρεσιών

Συστημική χολή ενάντια στο ΚΚΕ ξαναβγάζουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αναπαράγοντας ό,τι πιο σάπιο βγήκε από τα χαλκεία μυστικών υπηρεσιών όπως CIA και «British Inteligence». Πασχίζοντας να δείξουν στο μεγάλο κεφάλαιο πόσο καλές υπηρεσίες μπορούν να του προσφέρουν ενάντια σε ό,τι το φοβίζει, το ταξικό εργατικό κίνημα και την οργανωμένη πρωτοπορία του, γράφουν οι νεοναζί στην ιστοσελίδα τους παπαγαλίζοντας ορολογία που έχουμε συνηθίσει κι απ' άλλα καλόπαιδα, προπαγανδιστές και μπράβους του εκμεταλλευτικού συστήματος: «Ακόμα δε μπορούν να χωνέψουν οι κουκουέδες τη συντριβή τους στο Γράμμο και στο Βίτσι το 1949 και διοργανώνουν εκδηλώσεις μίσους για να τιμήσουν "την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" (δηλαδή των συμμοριτών που ήθελαν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο και να παραδώσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη μας στον Τίτο και στους Βούλγαρους)». Παρακάτω μιλούν για κόμμα «του εγκλήματος και της προδοσίας» και «κομμουνιστικές συμμορίες».

Τέτοιοι είναι οι φασίστες, παρόμοιοι με άλλους αστούς και μπροστάρηδές τους, χυδαίοι και με συγκεκριμένο ρόλο στον καταμερισμό μεταξύ τους ποιος να πρωτοχτυπήσει και πώς το λαό. Γι' αυτό και χρειάζεται όσο ποτέ ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα με αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, ασυμβίβαστο με τη νεοναζιστική προπαγάνδα και δράση, ταυτόχρονα σε γραμμή ρήξης με το σύστημα που γεννά το ναζισμό. Κίνημα που οργανωμένα και αποφασιστικά, με πίστη στις δυνάμεις και το δίκιο του, με πλατύ άνοιγμα στο λαό, παλεύει με κάθε μέσο για να συντριβούν οι ναζί από τον ίδιο το λαό.

Η ΚΕΔΕ ζητά... δραστηριότητα αντί δουλειά για τους νέους

Με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται ο υποστηρικτικός ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στο «πέρασμα» επιλογών που αφαιρούν κατακτήσεις χρόνων σε όφελος του κεφαλαίου, διαμορφώνοντας παράλληλα τη σχετική συνείδηση. Αυτή τη φορά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέσω της οποίας η Τοπική Διοίκηση πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, επιχειρεί να προβάλει ως μια «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη, η ΚΕΔΕ καλεί τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και των μελών του, «ΕU-Starter», για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κατά την επικείμενη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 27 και 28 Ιούνη. «Θα ήθελα να σας ζητήσω να προτείνετε την πρωτοβουλία ΕU-Starter ως συγκεκριμένη δράση για έγκριση», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε σχετική επιστολή του προς τον Αντ. Σαμαρά. Τι θα κάνει αυτή η πρωτοβουλία; Θα δώσει στους νέους μια δραστηριότητα, μια πρώτη εργασιακή εμπειρία, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση.

Δε συναινεί απλώς η ΚΕΔΕ, αλλά ένθερμα πρωτοστατεί στην κατεύθυνση εντός της ΕΕ, να αντικατασταθεί η εργασία από τέτοιου είδους... δραστηριότητες, που ουσιαστικά σημαίνουν τσάμπα εργατικά χέρια για το κεφάλαιο και εκτόνωση της αντίδρασης σε όφελος του συστήματος.

Ανοχύρωτη η χώρα από τις δασικές πυρκαγιές

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της αντιπυρικής περιόδου. Στον τομέα της δασοπυρόσβεσης τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ξεκινώντας από το πιο βασικό, δηλαδή την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τις ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό, τις υποδομές για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια δασική πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, οι πυροσβέστες είναι έτοιμοι για άλλη μια χρονιά να τρέξουν με αυτοθυσία να σβήσουν τη φωτιά, με κίνδυνο της ζωής τους. Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που με τις αποφάσεις τους σπρώχνουν σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι η ίδια πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης και δημιουργεί τα απαραίτητα κίνητρα για να γεμίζει η χώρα με μέτωπα φωτιάς.

Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και ενισχύουν τα αστικά ΜΜΕ που προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για την πυροπροστασία στους ίδιους τους πολίτες. Παλεύουν να «σπρώξουν» κατοίκους σε εθελοντικές ομάδες, στηριζόμενοι στις ψευτοεκκλήσεις αυτών που χρεώνονται τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τα παλιά υλικοτεχνικά μέσα που έχουν στην κατοχή τους οι πυροσβέστες, τα φθαρμένα λάστιχα, τα χαλασμένα οχήματα και τη... βερεσέ βενζίνη που βάζουν στα πυροσβεστικά οι εργαζόμενοι. Εκείνοι λοιπόν που προχώρησαν σε περικοπές ύψους 5,1 εκατομμύρια ευρώ από την Πυροσβεστική σε σχέση με το 2012, εκείνοι που μείωσαν κατά 30% τα κονδύλια για την Πυροσβεστική σε σχέση με το 2009, καλούν τους πολίτες να γίνουν εθελοντές - δασοπυροσβέστες.

Ενα παράδειγμα: Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρωτοστατούν στην «εκστρατεία» για την πυροπροστασία, τη στιγμή που ακόμα περιμένουν τα 18,4 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιούνταν σε καθαρισμούς δασικών δρόμων, σε αντιπυρικές ζώνες και σε εγκατάσταση δεξαμενών νερού. Βασικά μέτρα πρόληψης δηλαδή. Χρήματα που βεβαίως δε φτάνουν. Και αντί να αναδεικνύουν αυτό το γεγονός και να διεκδικούν, προχωρούν σε «καλέσματα ανθρωπιάς» παίζοντας καλά το παιχνίδι της συγκυβέρνησης. Η υποβάθμιση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι σειρά μεθοδευμένων «χτυπημάτων» ούτως ώστε η Πυροσβεστική να στηρίζεται στους «εθελοντές» πολίτες και οι πολίτες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Και θα μειώνεται κι άλλο η χρηματοδότηση, και τα δάση θα μένουν απροστάτευτα, γιατί οι πραγματικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από εθελοντές.

Σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται η αιτία για τη σημερινή κατάσταση της Πυροσβεστικής και το σοβαρό ενδεχόμενο εκτενών καταστροφών και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και το δικαίωμα στην πυρασφάλεια δεν μπορεί να κοστολογούνται με τους όρους που το κάνουν οι αστικές κυβερνήσεις. Το δάσος δεν είναι εμπόρευμα. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο λαός πρέπει να απαιτήσει την άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, την καταβολή κονδυλίων για την πρόληψη των πυρκαγιών και την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας, επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Να διεκδικήσει την προστασία και την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ολική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε περιουσίες.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Το ... καλύτερα

Οταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση φέτος είναι «πολύ πιο καλή» σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δεν κοροϊδεύει. Απλά παρουσιάζει με ξεκάθαρο τρόπο τη γνώμη των κυβερνώντων για το χαρακτήρα της πολιτικής και των μέτρων που εφαρμόζουν και ταυτόχρονα δίνουν, μέσα κι έξω, σήμα για την αποφασιστικότητα που διαθέτουν να προχωρήσουν παραπέρα.

Εμείς ξέρουμε τι είναι αυτό το ...καλύτερα από πέρσι. Οι εργαζόμενοι είναι που πραγματικά γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για το οποίο ξετσίπωτα ανταλλάσσουν συγχαρητήρια η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της. Σημαίνει πρωτοφανή ανεργία, ανυπολόγιστη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, σημαίνει φτώχεια και χρεοκοπία του λαού. Θριαμβολογούν που κατάργησαν το βασικό μισθό, που αύξησαν δύο χρόνια τα όρια του εργάσιμου βίου, που μείωσαν τις συντάξεις. Επιχαίρουν για την αύξηση των χαρατσιών και των φόρων, την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη, τη νέα λεηλασία που έγινε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων. Πανηγυρίζουν για την υποχρηματοδότηση του συστήματος της δημόσιας Υγείας, για την παράδοση τομέων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Το κακό, κοντά σε όλα αυτά, είναι ότι οι βαστάζοι των συμφερόντων του κεφαλαίου, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, αυτοί που συχνά έχουν διαφορές για τον τρόπο και τους ρυθμούς που θα γδάρουν τους εργαζόμενους, έχουν πανέτοιμα και τα επόμενα πακέτα μέτρων. Μέτρα που αποβλέπουν στην ενίσχυση των δεδομένων που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων και την κερδοφορία του κεφαλαίου, στην περίοδο της κρίσης και μετά από αυτή.

Με χειρότερους όρους τα σχολεία το Σεπτέμβρη

Γρηγοριάδης Κώστας

Φάμπρικα κατασκευής πλεονασμάτων εκπαιδευτικών φαίνεται πως έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας τη στιγμή που η νέα χρονιά ετοιμάζεται να ξεκινήσει με τμήματα με στοιβαγμένους μαθητές, με ελάχιστους διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτές λιγότερους. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που περιγράφει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Στον Πειραιά, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζει ως πλεονάζοντες 190 περίπου εκπαιδευτικούς στην Α' περιοχή Πειραιά και 120 στη Β' περιοχή. Η ΕΛΜΕ θυμίζει ότι πέρσι οι 310 εκπαιδευτικοί όχι μόνο δούλευαν κανονικά, αλλά έγιναν και προσλήψεις 162 αναπληρωτών για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες. Επιπλέον, επιχειρήθηκε να καλυφθούν τα κενά με υπερωρίες, συμπτύξεις τμημάτων και αναμορφώσεις προγραμμάτων.

Αν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι αφήσουν να εξελιχθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, τα νούμερα από μόνα τους αρκούν να δώσουν μία εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει στα σχολεία τον Σεπτέμβρη. Με τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να βιώνουν το «succes story» μέσα από ένα σχολείο ακριβότερο για τους γονείς, φτηνό για το κράτος, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Η δημοσιογραφία των αστών...

Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις απόψεις μου, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα! Αυτός φαίνεται να είναι ο οδηγός δημοσιογραφίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας των «Νέων», η οποία, αξιοποιώντας μια σκόπιμη διατύπωση του υπουργού Εργασίας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, βγάζει τον βαρύγδουπο τίτλο «Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν 9 συντάξεις»! Και έτσι η καλή εφημερίδα βρήκε τον ένοχο για την κατάσταση του Ασφαλιστικού. Και όχι μόνο αυτό. Φαίνεται ότι στη χώρα μας οι πιο προνομιούχοι Ελληνες είναι οι συνταξιούχοι. Αυτοί που ζούνε ζωή μαχαραγιά, όχι με μια, ούτε δύο, αλλά εννιά ολόκληρες συντάξεις.

Τι είπε ο υπουργός και ποια είναι η πραγματικότητα; Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και αυτός εντυπώσεις δήλωσε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι «υπάρχουν τρεις συνταξιούχοι στη χώρα που λαμβάνουν εννέα συντάξεις, 11 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 8 συντάξεις και 151 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επτά συντάξεις», για να προσθέσει με νόημα: «Δεν σημαίνει ότι είναι παράνομες οι συντάξεις που λαμβάνουν. Θα τις ψάξουμε όμως». Γνωστή τακτική. Αφού ρίχνει τη ρετσινιά στους συνταξιούχους, παίρνει και τα μέτρα του για να μην το χρεωθεί, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράνομο. Και αφού μπορεί και να μην είναι παράνομο, γιατί το πετάει ο υπουργός; Γιατί ενώ έψαξε και ανακάλυψε πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν αυτές τις συντάξεις, δεν έψαξε να δει αν είναι παράνομες πριν βγει να σπεκουλάρει;

... και η σπέκουλα για τις συντάξεις

Αλλά ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα συνταξιούχους, σε ένα σύνολο 2.714.034 (!) συνταξιούχων, με ποιο δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας βγαίνει και αφήνει υπονοούμενα γενικά για τους συνταξιούχους; Είναι όμως αυτά τα υπονοούμενα που στα χέρια «έμπειρων» κονδυλοφόρων μπορούν να βγάλουν τίτλο ότι «υπάρχουν συνταξιούχοι με 9 συντάξεις»! Και από αυτό να οδηγηθεί ο αναγνώστης στους αναγκαίους για την κυρίαρχη πολιτική συνειρμούς. Ποιους; Μα ότι για την κατάσταση των συνταξιούχων φταίνε οι ίδιοι οι συνταξιούχοι... οι «απατεώνες», οι «μαϊμού» συντάξεις κ.λπ.

Το τι, όμως, πραγματικά συμβαίνει με τις συντάξεις, το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που έδωσε την περασμένη βδομάδα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, το μήνα Ιούνη, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στα 2.714.034 άτομα. Οι συντάξεις που αποδόθηκαν ήταν 4.407.288. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,6 συντάξεις, δηλαδή ούτε δύο. Η διαφορετικά: Σε κάθε 100 συνταξιούχους αντιστοιχούν 160 συντάξεις, αριθμός εύλογος, αν αναλογιστούμε ότι οι μισοί απ' αυτούς, τουλάχιστον, είναι και δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ή κάποιοι μπορεί να λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας ή κάποια άλλη σύνταξη από άλλο Ταμείο. Συντάξεις, όμως, που κατά τεκμήριο είναι χαμηλές - έχουν πλέον μετατραπεί σε προνοιακά βοηθήματα - και που αντιστοιχούν σε εισφορές που έχουν αποδοθεί. Σημειώνεται ότι σχεδόν 4 στις 10 συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ. Αλλά αυτό ακριβώς επιχειρούν τα στελέχη της κυβέρνησης και οι κονδυλοφόροι τους να αποκρύψουν. Οτι σήμερα ο συνταξιούχος είναι συνώνυμο της φτώχειας και ότι για τη φτώχεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αιτία είναι η αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική που σε αγαστή συνεργασία υπηρετούν κυβερνήσεις και αστικά μέσα «ενημέρωσης».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καταστρέφουν τους εργαζόμενους

Δύο κινητοποιήσεις, που έγιναν χτες στην Αθήνα, ανέδειξαν, για πολλοστή φορά, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαίτησαν να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για κλείσιμο ή «ενοποίηση» - και κατά συνέπεια δραστική συρρίκνωση - της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Την ίδια ώρα, οι εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας LAFARGE της Χαλκίδας, βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις που κάνει η πολυεθνική. Αν και πρόκειται για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, ωστόσο αναδεικνύεται το ίδιο ζήτημα. Οτι, ενώ χρειάζονται τα ΕΑΣ για την Αμυνα και η τσιμεντοβιομηχανία για κατασκευές, κλείνουν.

Τα ΕΑΣ, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, διαρκώς απαξιώνονται και συρρικνώνονται. Εντείνεται ο παραγωγικός μαρασμός όλων των εργοστασίων της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο στα ΕΑΣ, αλλά στο σύνολο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. Η απαξίωσή τους, που σχετίζεται με τη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, δε στοχεύει παρά στην ενίσχυση των μεγάλων πολεμικών μονοπωλίων και στην παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Καθόλου τυχαία, όλα τα προηγούμενα χρόνια εντεινόταν η τεράστια αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. Και όλα αυτά όταν θα μπορούσε, με τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός ενιαίου φορέα κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό απαιτεί άλλη οικονομία, άλλη εξουσία.

Ταυτόχρονα, η πολυεθνική LAFARGE βάζει λουκέτο στην τσιμεντοβιομηχανία της Χαλκίδας. Η κρίση στον κλάδο των κατασκευών επιδρά και στην τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό δε σημαίνει μόνο ότι περισσότεροι από 230 εργάτες θα πεταχτούν στην ανεργία. Σημαίνει ότι ένα εργοστάσιο καταστρέφεται και μια τεράστια τεχνογνωσία χάνεται. Αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε να παράγει τσιμέντο για να χτιστούν λαϊκές κατοικίες, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, όταν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα σχολεία σε όλη τη χώρα ή δεν μπορούν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης κτιρίων. Να χτιστούν νοσοκομεία (να σημειωθεί ότι σε όλη την Αθήνα υπάρχουν μόνο δύο δημόσια μαιευτήρια). Να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, σε μια χώρα που πλημμυρίζει σε κάθε νεροποντή και όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Τα παραπάνω αναδεικνύουν πως όχι μόνο δεν έπρεπε να κλείσει το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, αλλά θα έπρεπε να ανοίξουν και νέα.

Γιατί, όμως, γίνονται αυτά που γίνονται, όχι μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά συνολικά; Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια; Διότι η οικονομία «κινείται» με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού και του τόπου. Γι' αυτό ακριβώς και όσο εντείνεται η κρίση, ο ανταγωνισμός, τόσο περισσότερο θα απολύονται εργάτες, θα συρρικνώνονται και θα κλείνουν παραγωγικές μονάδες. Αυτά, όμως, είναι απότοκα της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας. Και είναι ακριβώς για τον ίδιο λόγο που απαιτείται ο λαός, οι εργαζόμενοι, να πάρουν «τα κλειδιά της οικονομίας» στα χέρια τους, άρα και την εξουσία, κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια. Για να αναπτυχθεί ο τόπος και να καρπώνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί τα αποτελέσματα του μόχθου τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ