Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
Νέος μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Εγινε χτες στη Λειψία το ιδρυτικό συνέδριο, με πρωτοβουλία του SPD

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λειψία το ιδρυτικό συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ΠΣ) με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου. Η ΠΣ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Γερμανικού κόμματος (SPD) που γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του.

Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στους κόλπους τους συστήματος. Στην ΠΣ συμμετέχουν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κυρίως της Ευρώπης, με στόχο όπως υποκριτικά υποστηρίζουν να λειτουργήσουν ως το «αντίπαλον δέος» των «νεοφιλελεύθερων» δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τα οποίες όμως ακολουθούν τη ίδια αντιλαϊκή στρατηγική και, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, συγκυβερνούν.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, που υποστήριξε ότι πρόκειται για απόπειρα «διαίρεσης του διεθνούς προοδευτικού κινήματος». Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν μετέβη στη Λειψία, επειδή προσκλήθηκε ως πρώην πρωθυπουργός και όχι ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Ο Ευ. Βενιζέλος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι οργανισμός ανταγωνιστικός προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή» και ανέφερε ότι «δεν έχει διασπαστική διάθεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ