Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Είναι μόνο «αντιρατσιστικό»;

Μέρες τώρα αναπτύσσεται μια φιλολογία για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ομως, με διαρροές, πληροφορίες, εσωκυβερνητικές κόντρες, δημοσιεύματα και τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων και αστών δημοσιολόγων, ήδη έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα, μια αίσθηση για το τι πιθανά θα περιέχει. Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι - μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο - είναι ότι ήδη από το 2008 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δείξει πού το πάνε το πράγμα.

Με το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και για το οποίο λένε ότι αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνέταξε το καινούργιο, μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο Απόφαση - πλαίσιο του 2008 του Συμβουλίου της ΕΕ «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου». Σύμφωνα με αυτό πρέπει να τιμωρούνται όσοι αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού. Απ' αυτό αλλά και τις ως τώρα διαρροές και δημόσιες συζητήσεις, φαίνεται ότι επιδίωξη των εμπνευστών του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση της ιδεολογίας, της πολιτικής, της εκτίμησης που διαφοροποιείται, είναι αντίθεση με την κυρίαρχη αστική άποψη γι' αυτά τα ζητήματα. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να ποινικοποιηθεί η κοσμοθεωρία, η ιδεολογία, η πολιτική που προπαγανδίζει ότι για τα βάσανα των λαών υπαίτιοι είναι οι καπιταλιστές, ότι χωρίς την πάλη ενάντιά τους ως την οριστική ανατροπή της εξουσίας τους δε θα εξαλειφθούν αυτά τα βάσανα, ότι οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, ότι οι πόλεμοι όπως π.χ. στο Ιράκ είναι ιμπεριαλιστικοί και αποτελούν εγκλήματα κατά των λαών, ή αντιτίθεται στην επίσημη ιμπεριαλιστική άποψη ότι ο σοσιαλισμός που συνέτριψε το φασισμό είναι ολοκληρωτικό καθεστώς. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για ποινικοποίηση της άποψης, της ταξικής πάλης, της αντίθετης ιδεολογικοπολιτικής άποψης στην αστική ιδεολογία και πολιτική, της αντίθεσης στην αστική τάξη.

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη, μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει εάν δει τι έγινε στη Σλοβακία. Εκεί, με βάση την Απόφαση του 2008, ισχύουν νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «όποιος αρνείται, στηρίζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία», διώκεται με φυλάκιση έως τρία χρόνια. Δηλαδή όποιος εναντιώνεται στην άποψη ότι «τα κομμουνιστικά καθεστώτα βασάνιζαν», δικάζεται και φυλακίζεται. Η Απόφαση της ΕΕ και όσα νομοσχέδια την ακολουθούν, είναι προπομπός προσπάθειας ποινικοποίησης της διαφορετικής ιστορικής άποψης και αποτίμησης των ιστορικών γεγονότων από τη σημερινή κυρίαρχη ιμπεριαλιστική θεώρηση, αλλά και ποινικοποίησης της ίδιας της σύγχρονης ταξικής και ιδεολογικής πάλης, αφού μια τέτοια πάλη μπορεί να «κριθεί» ότι καλλιεργεί το μίσος και την εχθροπάθεια απέναντι στους καπιταλιστές και τα μονοπώλιά τους! Δίνει έτσι πράσινο φως ώστε να διώκεται όποιος την προπαγανδίζει και αναλύει την πραγματικότητα με τέτοιους όρους. Είναι προπομπός για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ