Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την πυροπροστασία των δασών

Από πεζοπορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην καμένη Πάρνηθα, το Μάρτη του 2008, με αίτημα να γίνουν τα δάση λαϊκή περιουσία
Από πεζοπορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην καμένη Πάρνηθα, το Μάρτη του 2008, με αίτημα να γίνουν τα δάση λαϊκή περιουσία
Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Υπόθεση της οργανωμένης λαϊκής πάλης η πυροπροστασία στα δάση της Αττικής», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τονίζει:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, διά του πρωθυπουργού έσπευσε προκαταβολικά να καταστήσει το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών και προκλητικά τη συσχετίζει με την τουριστική περίοδο, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών στον τουριστικό κλάδο. Είναι θράσος η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την προστασία των δασών στο λαό αποποιούμενη τις δικές της τεράστιες ευθύνες στον τομέα της πυροπροστασίας.

Το έδαφος πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί τα πιο εγκληματικά σχέδια σε βάρος των δασών είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων, την οποία εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας αυτή την πολιτική με αφορμή και την καπιταλιστική κρίση. Πρόκειται για πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική), παραδίδονται σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες "fast- track", αλλάζουν οι χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων». Δάση και ορεινοί όγκοι της Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και στον τομέα της ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες να σκαρφαλώνουν σε βουνοκορφές και τα φωτοβολταϊκά να απειλούν χιλιάδες στρέμματα του πολύπαθου Πεντελικού.

Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι θα είναι αμείλικτος, αν διαπιστώσει αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 διαθέτει για την πυροπροστασία το ποσό των 5.162.000 ευρώ μειωμένο πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 23.000.000 ευρώ.

Εάν σε αυτό προστεθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε έμψυχο δυναμικό, η μη κάλυψη των 4.000 κενών σε οργανικές θέσεις, οι εργασιακές σχέσεις τριών ταχυτήτων, τα εξαντλητικά ωράρια, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση των υλικοτεχνικών μέσων είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει και αυτό το καλοκαίρι ο δασικός πλούτος της χώρας που έχει απομείνει, μαζί και αυτός της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τα 1.245 είναι από 10 - 30 ετών, ενώ από τα 21 σκάφη "Canadair", μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

Παράλληλα ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, παραμένουν κενό γράμμα και για αυτή τη χρονιά. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, που φροντίζει, αντίθετα, τα διάφορα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων να καταβάλλονται ανελλιπώς.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το έχουν ζήσει κατ' επανάληψη οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, προβάλλοντας τη θέση ότι ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αττικής να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:

  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες των πυρκαγιών, οι καταβολές προς τους οποίους καρκινοβατούν επί σειρά ετών».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ