Κυριακή 28 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ
Αντιλαϊκή επέλαση με φόρους, χαράτσια, κατασχέσεις...

Ρύθμιση - δόκανο στα λαϊκά νοικοκυριά για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο Δημόσιο, μόνιμο το χαράτσι στη λαϊκή στέγη

Σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό και το εισόδημά του, νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια, μαζικές και με συνοπτικές διαδικασίες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, παραπέρα «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται από τη σχετικά μεγάλη διασπορά της οικονομικής δραστηριότητας, συγκαταλέγονται στα νέα αντιλαϊκά μέτρα - προσφορά της συγκυβέρνησης στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Μέτρα όπως τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και που ψηφίζεται άρον άρον με τη μορφή του κατεπείγοντος, για την «κύρωση» της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ). Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα εμπλουτιστούν στη συνέχεια με νέους νόμους και υπουργικές αποφάσεις, όπως για την κατακρεούργηση των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ σε αυτοαπασχολούμενους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τη σύντμηση τυχόν δικαστικών «χρονοβόρων» διαδικασιών για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι οφειλές

Οι αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

1. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Η υπαγωγή στις διατάξεις τμηματικής εξόφλησης αποτελεί το δόκανο που στήνει η συγκυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής στην εν λόγω ρύθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περιμένει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα:

-- Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής». Η εξουθένωση της λαϊκής οικογένειας προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται και προσαύξηση στο 15%, σε μια εξέλιξη που καταργεί την όποια προβλεπόμενη «διευκόλυνση». Για να μη χαθεί η ρύθμιση πρέπει μέχρι το τέλος της επόμενης δόσης να πληρωθεί η προηγούμενη δόση μαζί με την προσαύξηση!

-- Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Προκύπτουν ανάγλυφα από σχετικά πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ». Να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια συνεχίζουν να στοιβάζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα, αυτά που βεβαιώθηκαν μέσα στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης 2013), έφτασαν στα 2,2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης ετοιμότητας του ταξικού μετώπου πάλης για την αντιμετώπιση και αποτροπή των κατασχέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

-- Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μία πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-- Η «έκπτωση» στις προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31/12/2012) κυμαίνεται από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ). Η παρεχόμενη «έκπτωση» των προσαυξήσεων χάνεται ακόμη και στην περίπτωση ολοκληρωτικής εξόφλησης, αλλά σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες 48 δόσεις! Η ρύθμιση, ανεξάρτητα από το ύψος της, χορηγείται μόνο εφόσον ο «οφειλέτης» αποδείξει τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιάτικης δόσης!

2. Χαράτσι ακινήτων: Παραμένει σε ισχύ και για το 2013 «μειωμένο» κατά 15% το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Μετονομάζεται από «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) σε «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ). Τα πρόσθετα χαράτσια, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ!

Ασήκωτες ανατιμήσεις προβλέπονται για τα λαϊκά σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα διπλασιαστεί στα 6 ευρώ το τ.μ. (από 3 ευρώ πέρυσι). Με τις παρεμβάσεις αυτές διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά τη διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση «οριζόντια έκπτωση» 15% στις άλλες περιοχές.

Εφόσον δεν πληρωθεί στη ΔΕΗ, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα βεβαιώνει το οφειλόμενο τέλος. Στη συνέχεια θα κινούνται οι διαδικασίες εναντίον των «οφειλετών» (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων κ.ά.). Η «καθυστέρηση» στην αποπληρωμή του επίσης συνεπάγεται την απώλεια της ρύθμισης για τα χαράτσια που βεβαιώθηκαν μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2012!

Οι λογαριασμοί ρεύματος με το χαράτσι του 2013 θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνη - Ιούλη και η εξόφληση προβλέπεται σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Θα επιβάλλεται και στις μη αποπερατωμένες ηλεκτροδοτούμενες οικοδομές, καθώς επίσης και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

Πέρα από το νέο «αναμορφωμένο» χαράτσι, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για 3 έτη ταυτόχρονα - το 2011, το 2012 και το 2013 - με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι απολύσεις

3. Απολύσεις στο Δημόσιο: Σύμφωνα με σχετική διάταξη, «σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Σε αυτό το πλαίσιο και για τη σύντμηση των διαδικασιών δεν ισχύει ούτε καν το καθεστώς της «διαθεσιμότητας». Συντομεύεται η διαδικασία για τη διοικητική εκδίκαση πειθαρχικών παραπτωμάτων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων με τις οποίες επιβάλλονται ποινές υποβιβασμού ή οριστικής παύσης (απόλυση) «δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου», αλλά μόνο σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

4. «Ανοιγμα επαγγελμάτων»: Αίρονται και οι τελευταίοι «περιορισμοί» για 23 επαγγέλματα, που χαρακτηρίζονται από τη σχετικά μεγάλη διασπορά οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο τη συγκέντρωση της πίτας σε ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα. Αίρονται οι υπάρχοντες περιορισμοί (επιφανείας, αποστάσεων) για τα πρατήρια άρτου και δίνεται η δυνατότητα πώλησης από τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Αλλάζουν οι όροι χορήγησης και διατήρησης επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίες σήμερα χορηγούνται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι επαγγελματικές άδειες λήγουν κάθε 3 χρόνια και ακολουθεί διαδικασία ανανέωσης. Καταργείται η άδεια επαγγέλματος γεωτεχνικού και αντικαθίσταται από τη διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης. Δυνατότητα λειτουργίας κτηνιατρείων έχει και ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας με υπάλληλο κτηνίατρο και όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα - κτηνίατροι, όπως ισχύει σήμερα, κ.ά.

5. Αυξάνεται από 1η Σεπτέμβρη 2013 κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι «εξοικονομήσεις» που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών φτάνουν στα 103 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014, λόγω και της πρόσληψης μικρότερου αριθμού αναπληρωτών καθηγητών.

Πηγή: www.capital.gr

6. Στο πολυνομοσχέδιο εντάσσονται και οι τελευταίες ρυθμίσεις που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μια προσπάθεια να διευθετήσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, αλλά και να πετάξει εκτός αγοράς μικρά επιχειρηματικά σχήματα που είτε δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα τους - κυρίως φωτοβολταϊκά - αυτή την περίοδο, είτε επιδίδονται σε εμπόριο αδειών. Μέτρα όπως η κατάθεση εγγυητικών επιστολών για τη δέσμευση χώρου στα δίκτυα και η αλλαγή στις διαδικασίες αδειοδότησης και στις ταρίφες ισχυροποιούν τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΑΠΕ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ