Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ολοταχώς στο μνημόνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ,--

Την Πέμπτη αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές και τα «παζάρια» για το σχηματισμό κυβέρνησης, με το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα. Οπως ανακοινώθηκε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών καταλαμβάνει ο Ιωάννης Κασουλίδης και του υπουργού Οικονομικών, ο Μιχάλης Σαρρής.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης, σύμφωνα και με την απαίτηση που εκφράστηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, έκανε σαφές ότι θα προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς την υπογραφή του Μνημονίου στην Κύπρο, μέσω του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προχωρώντας σε μέτρα άγριας λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα και ενίσχυσης του κεφαλαίου και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Συγχαρητήρια για την εκλογή του έδωσε στο Ν. Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, για το Κυπριακό, ενώ ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Ε. Μπαγίς χαρακτηρίζει θετικό ότι εξελέγη ένας «ηγέτης» που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη είχε επίσης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το συντομότερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ