Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Παζάρια στις συνομιλίες στο Καζακστάν

ΑΛΜΑΤΙ.--

«Χρήσιμες» χαρακτήρισε δυτικός αξιωματούχος τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των χωρών της Ομάδας των 5+1 και του Ιράν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Αλμάτι του Καζακστάν και διαμήνυσε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Οι αντιπροσωπείες της ομάδας 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία) όπως είχαν ανακοινώσει πριν καν την έναρξη των συνομιλιών, θα κατέθεταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση για σχετική χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα που κατά τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει ως στόχο την παραγωγή υλικών για πυρηνικά όπλα, παρόλο που το Ιράν το αρνείται.

Σήμερα αναμένεται ότι το Ιράν θα διατυπώσει το δικό του πακέτο εκτενών προτάσεων. Η ιρανική αντιπροσωπεία είχε διμερείς συνομιλίες με τους Ρώσους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς για τη νέα προσφορά των χωρών της ομάδας 5+1. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χτες από το Βερολίνο -δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή- πως ελπίζει η Τεχεράνη να επιλέξει στις συνομιλίες με την Ομάδα 5+1 και να κινηθεί προς μια διπλωματική λύση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org