Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα σύνοδος αντικαθεστωτικών στη Ρώμη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την απόφασή του να συμμετάσχει τελικά, στη «Σύνοδο των Φίλων της Συρίας», στη Ρώμη, ανακοίνωσε η συριακή «αντιπολίτευση», που αρχικά τη Δευτέρα δήλωνε ότι θα απέχει από τις συνομιλίες. Η μεταστροφή της στάσης των «αντικαθεστωτικών» εμφανίζεται ως αποτέλεσμα τηλεφωνικής συνομιλίας του επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, Μουάζ αλ Χατίμπ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος σύμφωνα με τους «αντικαθεστωτικούς» έδωσε εγγυήσεις ότι θα υπάρξει «συγκεκριμένη βοήθεια».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, ο Χάρις αν Νέμπχαν, μέλος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», αναφερόμενος στις απαιτήσεις των «αντικαθεστωτικών», στη Σύνοδο της Ρώμης, είπε ότι θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα, να προμηθεύσει με όπλα τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», εάν «πραγματικά θέλουν να τερματιστεί η κρίση στη Συρία». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του χτες ανέφερε ότι «εξτρεμιστές έχουν επιβληθεί στις τάξεις της αντιπολίτευσης και ποντάροντας σε μία στρατιωτική λύση, εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στο διάλογο».

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο των Times της Νέας Υόρκης αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία αγόρασε όπλα από την Κροατία, τα οποία άρχισαν να παραδίδονται στους «αντικαθεστωτικούς» από το Δεκέμβρη, μέσω Ιορδανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχόλιο από καμία από τις δύο χώρες.

Χτες σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις γύρω από το Μεγάλο Τέμενος των Ομεϊάδων στο Χαλέπι, με το πρακτορείο Σανά να αναφέρει ότι «αντικαθεστωτικοί» τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό, που προκάλεσε ζημιές στον περίβολο του τεμένους. Παράλληλα, τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα, στη συνοικία Καμπούν, της Δαμασκού, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org