Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Στα χέρια των εργαζομένων η υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης

Ανακοίνωση για τις απαιτήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν στους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», αναδεικνύοντας ότι ο μόνος δρόμος να εμποδίσουν τα εφιαλτικά σχέδια που κατέθεσαν προχτές οι τραπεζίτες είναι να βαδίσουν το δρόμο της ταξικής πάλης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αποσπάσματα από την ανακοίνωση του «Αγωνιστικού Μετώπου»:

«Οι τραπεζίτες μετά το καρότο των εθελούσιων παίρνουν το μαστίγιο και απαιτούν:

Νέες μειώσεις μισθών από 17% έως 20%, με κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, μειώσεις στα κλιμάκια, στο επίδομα πολυετίας στο 1,5% ανά τριετία, μεταφορά των επιδομάτων γάμου, τοκετού, ανθυγιεινού κ.λπ. από την κλαδική σε επιχειρησιακή διαπραγμάτευση.

Αύξηση των ωρών εργασίας από 37 σε 39 και διευθέτηση του χρόνου λειτουργίας των τραπεζών από 8 π.μ. έως 6 μ.μ.

Κατάργηση των πρόσθετων ημερών χειμερινής άδειας, της θεσμοθετημένης προώθησης teller, της ρύθμισης για την απορρόφηση των απολυμένων από ξένες τράπεζες, του τριτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου κ.ά. (...)

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Πίσω από τις φραστικές κορόνες, η ηγεσία της ΟΤΟΕ καταθέτει στους τραπεζίτες τα διαπιστευτήριά της για κλίμα ομαλότητας, για την ωριμότητα που έχει επιδείξει ώστε να περάσουν οι εξελίξεις στις τράπεζες χωρίς αναταράξεις. Σκίζει τα ιμάτιά της για τα θεσμικά αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει "λογικές" μειώσεις. Νουθετεί τους τραπεζίτες να φέρουν πρόταση μειώσεων που να μη δημιουργεί ανομοιομορφία. Ζητάει από τους τραπεζίτες να δείξουν λογική, διάθεση συνεννόησης, για να υπάρξει ήρεμο περιβάλλον ώστε να παίξουν το "σπουδαίο κοινωνικό τους ρόλο" στην οικονομία.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Το τραπεζικό κεφάλαιο δρα ενιαία ως τάξη. Εχει σχέδιο και στόχο. Μείωση μισθών και αύξηση χρόνου εργασίας σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης, δηλαδή περισσότερα κέρδη. Απολύσεις με εθελούσιες, με πειθαρχικά ή βίαιες σημαίνει μείωση του κόστους και νέες εργασιακές σχέσεις. Επιδιώκουν σύμβαση που στην ουσία θα καταργεί την Κλαδική, θα χτυπά το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Υλοποιούν στον κλάδο τα μέτρα που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ εφαρμόζουν για όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να σωθούν τα μονοπώλια στην κρίση αλλά και να διαμορφώσουν τους όρους για την κερδοφορία τους μετά την κρίση.

Οι τραπεζίτες απαιτούν υποταγή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες την προσφέρουν

Οι μειώσεις στις επιχειρησιακές με τις λεγόμενες ρήτρες προστασίας έχουν την υπογραφή της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Το κλείσιμο του αγώνα στο ΤΤ με υπογραφή μειώσεων και εθελούσιων απολύσεων έχει την υπογραφή των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Ενωτικής Κίνησης ΤΤ (ΣΥΡΙΖΑ).

Η υπονόμευση του αγώνα στην ΑΤΕ ενώ οι εργαζόμενοι έλεγαν όχι στις νέες συμβάσεις με πρωτοφανή απεργιακά ποσοστά έχει την υπογραφή Συσπείρωσης (ΣΥΡΙΖΑ) - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (δηλαδή να κάνουμε τις περικοπές μόνοι μας) στην επικούρηση και στο Ταμείο Υγείας ως λύση για την αποτροπή της κυβερνητικής επίθεσης έχει την υπογραφή ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Ριζ. Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ).

Η αντίληψη ότι τα επιχειρησιακά επιδόματα είναι οικειοθελείς παροχές των τραπεζιτών προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις δεν αφορούσαν την κλαδική έχει την υπογραφή ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ (...)

Επιβεβαιώνεται ότι η υποχώρηση, η λογική του μικρότερου κακού, η αντίληψη της ατομικής λύσης, ο φόβος και η μη συμμετοχή στην απεργία, όχι μόνο δε διασφαλίζουν τους εργαζόμενους, αντίθετα αποθρασύνουν τους εργοδότες να απαιτούν όλο και περισσότερα (...)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Αρκεί:

Να μην αποδεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι είναι κόστος και ευθύνονται για την κρίση

Να συνειδητοποιήσουμε ότι κριτήριο των διεκδικήσεων είναι το ποιος παράγει τον πλούτο

Να μην ξεχνάμε ότι η απόσπαση κατακτήσεων πάντα ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων

Να μην αποσπάμε την επίθεση στο μισθό και στις συντάξεις από την επίθεση στο σύνολο της ζωής μας στην Υγεία, στην Παιδεία, τα χαράτσια, τη φοροληστεία, τα άνεργα παιδιά μας.

(...) Απορρίπτουμε κάθε πρόταση για μείωση μισθών, ανατροπή του σταθερού χρόνου εργασίας και περιορισμό δικαιωμάτων. Απαιτούμε και παλεύουμε για βελτίωση συνολικά της θέσης των εργαζομένων (...) για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων. Ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα του αγώνα εξαρτάται από το συσχετισμό δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Ομως, μόνο στη γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης μπορούμε να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να φέρουμε αποτελέσματα.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

(...) Η μάχη για την Εθνική Γενική ΣΣΕ και την κλαδική ΣΣΕ είναι κοινή. Μονόδρομος για τους τραπεζοϋπαλλήλους είναι το δυνάμωμα των αγώνων και η συμμαχία τους με τους άλλους εργαζόμενους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια.

Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να εμποδίσουν τα σχέδια τραπεζιτών και συνδικαλιστικών ηγεσιών για νέες μειώσεις, να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΜΕ που έχει καταθέσει στη ΓΣΕΕ για συντονισμό όλων των Ομοσπονδιών για υπογραφή Κλαδικής και ΕΓΣΣΕ, να εμπιστευθούν τη δύναμή τους, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που θέλουν και μπορούν να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ