Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Αναγκαία η ενιαία οργάνωση και αγωνιστική δράση για τις σύγχρονες ανάγκες τους

Συζήτηση με τον Αλ. Περράκη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ

Ο Αλέκος Περράκης
Ο Αλέκος Περράκης
Στις 10 και 11 Μάη, στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έθεσαν για άλλη μια φορά τα ζητήματα της μετατροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία και στο πλαίσιο αυτό της εγγραφής νέων σωματείων στη δύναμή της. Ανέδειξαν ακόμα ως κυρίαρχο ζήτημα τη διαμόρφωση ενός διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων για την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο, με εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω και προοπτικά για την υπογραφή μιας κλαδικής ΣΣΕ.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ αυτήν τη στιγμή δεν είναι κλαδική, μέλη της είναι μόνο σωματεία που δρουν στις επιχειρήσεις του Ομίλου ΟΤΕ. Παράλληλα, η επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΜΕ ΟΤΕ με τη διοίκηση του Ομίλου καλύπτει μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Το 1/3 των εργαζομένων που εργάζονται στις θυγατρικές του Ομίλου - εκτός της «Cosmote» που υπάρχει ξεχωριστή επιχειρησιακή Σύμβαση από το επιχειρησιακό σωματείο - δηλαδή περίπου οι 5.500 στους 15.500 εργαζόμενους είναι εκτός ΣΣΕ. Σε όλες τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής - εκτός από δύο («Victus» και IBM) - δεν υπάρχει ούτε επιχειρησιακή ΣΣΕ. Συνοπτικά, για όλους αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους δεν υπάρχει ούτε Ομοσπονδία που να τους καλύπτει συνδικαλιστικά, ούτε κλαδική ΣΣΕ.

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα τέθηκαν στο Συνέδριο της ΟΜΕ από την ΕΣΚ ΟΤΕ (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ενώ ταυτόχρονα ιεραρχούνται από το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), όπως και τα αντίστοιχα κλαδικά Συνδικάτα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία που δρουν σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ
Παρ' όλα αυτά, οι προτάσεις των ταξικών δυνάμεων απορρίφθηκαν στο Συνέδριο από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) με διάφορα προσχήματα, ακολουθώντας μια τακτική κωλυσιεργίας σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο του Ομίλου ΟΤΕ αλλά και όλου του κλάδου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά για τα θέματα αυτά με τον Αλέκο Περράκη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Πείρα και βήματα μέσα από σημαντικές απεργιακές μάχες

«Φέτος τον Μάρτη και τον Απρίλη», σημειώνει ο Αλ. Περράκης, «οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πραγματοποίησαν δύο πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, μια 24ωρη και μια 48ωρη, ενάντια στο αποκαλούμενο πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" του ΟΤΕ. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν το 55% και μαζί με το προσωπικό ασφαλείας, που πρέπει να συνυπολογίσουμε, έφτασαν το 70%».

Οπως επισημαίνει, «οι αποχωρήσεις εργαζομένων κάθε άλλο παρά εθελούσιες ήταν, αφού από πίσω βρίσκονταν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θα μεταφέρει εργαζόμενους σε θυγατρικές με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και άγνωστο μέλλον».

«Από εκεί και πέρα», προσθέτει, «οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, το ΣΕΤΗΠ και άλλα σωματεία, δώσαμε τη μάχη και θεωρούμε ότι πετύχαμε οι εργαζόμενοι στον αγώνα που έδωσαν να υιοθετήσουν ως ένα ακόμα βασικό αίτημα: Την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ, ενώ άνοιξε η συζήτηση και για την κλαδική ΣΣΕ».

Οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν, μας εξηγεί, πως «εάν σήμερα υπήρχε μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο, η εργοδοσία δεν θα μπορούσε να εκφοβίσει κόσμο λέγοντάς του ότι θα μεταφερθεί σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου με χειρότερες συνθήκες. Ακόμα κατάλαβαν ότι ο αγώνας για μια κλαδική ΣΣΕ, για την οποία θα πάλευαν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, θα ήταν αποτελεσματικότερος, θα έκανε τους ίδιους τους εργαζόμενους πιο δυνατούς απέναντι στην εργοδοσία».

Δυνάμεις που υπονομεύουν την ενιαία αγωνιστική δράση

Μετά τις πετυχημένες κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «ζητήσαμε την κλιμάκωση του αγώνα, η οποία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες αλλά και συγκέντρωση δυνάμεων, εγγραφή νέων σωματείων. Καταρχάς θα μπορούσε η Ομοσπονδία να εγγράψει στη δύναμή της το Σωματείο Εργαζομένων "Cosmote E-value", που ιδρύθηκε το 2018. Να θυμίσουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 έγιναν οι πρώτες αρχαιρεσίες του, τις οποίες προσπάθησαν να εμποδίσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, η εργοδοσία μαζί με συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ». Η εγγραφή θα δυνάμωνε την Ομοσπονδία, ωστόσο «στο συνέδριο η πλειοψηφία, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, αρνήθηκαν να το γράψουν. Επίσης, με προσχήματα αρνήθηκαν να εγγράψουν σωματεία από άλλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, η ένταξη των οποίων θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική. Ολα αυτά τα σωματεία έχουν κάνει αίτηση εγγραφής με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεών τους και είχαν προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΜΕ».

Το άλλο βασικό ζήτημα που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Συνέδριο, υπογραμμίζει ο Αλ. Περράκης, «ήταν να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο. Ούτε και αυτό το δεχθήκανε. Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ λήγει στο τέλος του 2019. Η πλειοψηφία δεν ήθελε το Συνέδριο να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο για ενιαία ΣΣΕ, γιατί θέλουν να πάνε στις διαπραγματεύσεις με τους δικούς τους όρους, ουσιαστικά με τους όρους που σήμερα κρατάνε τους εργαζόμενους διαιρεμένους, αφού, όπως είπαμε, η υπάρχουσα ΣΣΕ δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον Ομιλο».


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ