Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε βάρος των εργατών

Δουλεύουν μαζί για τη διάλυση του ΤΕΑΥΦΕ και την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο

Τις δυνάμεις τους ενάντια στους εργαζομένους του κλάδου ενώνουν οι φαρμακοβιομήχανοι, η συγκυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως βεβαιώνει και η βιασύνη τους να μετατραπεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), υποθηκεύοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και εκφράζοντας γενικότερες στοχεύσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο.

Εμπόδιο στα αντεργατικά τους σχέδια αποτελεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η οποία με συνέπεια παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και γι' αυτό δέχεται την επίθεση της εργοδοσίας και των υποστηρικτών της.

Πισώπλατο χτύπημα στους εργάτες

Χτες, αντιπροσωπεία της ΟΦΣΕΕ και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στα σχέδια μετατροπής του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, ξεμπροστιάζοντας το πισώπλατο χτύπημα που επιχειρείται σε βάρος των εργατών του κλάδου: όπως τους ενημέρωσε ο ιδιαίτερος γραμματέας του υπουργού Εργασίας, το υπουργείο έχει υπογράψει για τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ βασιζόμενο στη γνωμάτευση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Ταμείων του υπουργείου και ανταποκρινόμενο στην αίτηση που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ).

Ποια Ομοσπονδία έσπευσε να εισακούσει η συγκυβέρνηση; Την Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1992 για να διασπάσει τους εργάτες του κλάδου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να στηρίζει (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γενάρη κατέθεσε πρόταση στους εργοδότες για τη ΣΣΕ του κλάδου αναζητώντας... «αξιοπρεπή συμβιβασμό» και χωρίς να αναφέρει τίποτα για κατοχυρωμένους όρους, όπως το ωράριο, τα μισθολογικά κλιμάκια, η κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 870 ευρώ κ.ά. Η πρεμούρα της να στηρίξει τους φαρμακοβιομήχανους είναι τέτοια, που το φθινόπωρο οργάνωσε σύσκεψη (με τη συμμετοχή μάλιστα πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εγκαλεί διαρκώς το ΠΑΜΕ για «περιχαράκωση» και «κομματική γραμμή») για να καλέσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια ΣΣΕ - ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στους φαρμακοβιομήχανους, με βασικό μέλημα «να στηριχθεί εμπράκτως η ελληνική παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και στην Ελλάδα». Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, πρωτοστάτησε στην ιδιωτικοποίηση του ΤΕΑΥΦΕ, επικαλούμενη προκλητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενώ υποστήριζε τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους αυτών από τον ΤΕΑΥΦΕ (όπως των ειδικοτήτων από την παραγωγή).

Για να ανακουφιστούν οι βιομήχανοι

Οπως ήταν φυσικό, τις υπηρεσίες αυτών των δυνάμεων έτρεξαν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Η μεν πρώτη, για να μετατραπεί ένα ακόμα επικουρικό ταμείο σε ΝΠΙΔ, επιταχύνοντας συνολικά την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών αποφάσεων. Η δε δεύτερη, για να βρει τον «εταίρο» εκείνο που θα της επιτρέψει να κλιμακώσει την επίθεση στους εργάτες του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο, πως σε συνάντηση που έγινε στις 22 Φλεβάρη με την ΟΕΦΣΕΕ για τη ΣΣΕ του κλάδου, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) δήλωναν όλο νόημα πως αν προχωρήσει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ μόνο με τη συμφωνία της ΠΟΙΕ, αυτή θα... αναβαθμιστεί σημαντικά στον κλάδο έναντι της ΟΕΦΣΕΕ.

Συμπαραστάτης στην υπονομευτική δράση της ΠΟΙΕ έσπευσε να σταθεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ που την αναγνώρισε (εγγράφως μάλιστα...) ως πιο αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία του κλάδου. Γεγονός, αδιανόητο, όχι μόνο γιατί η ΠΟΙΕ εκπροσωπεί μόνο μια ειδικότητα, αλλά και γιατί τα στοιχεία της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες δείχνουν το αντίθετο.

Η αγαστή συνεργασία συγκυβέρνησης - συνδικαλιστικών δυνάμεων που πλειοψηφούν στην ΠΟΙΕ επιφυλάσσει νέο οδυνηρό πλήγμα για τους εργαζόμενους του κλάδου: η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ αίρει αυτομάτως την όποια κρατική εγγύηση άρα και των παροχών των Ταμείων. Υπό αίρεση μπορεί να βρεθεί και η συνδρομή των εργοδοτών, ενώ η λειτουργία των Ταμείων θα γίνεται με κεφαλαιοποιητικούς όρους, οδηγώντας και με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και όλων των παροχών, που θα εξαρτώνται ανάλογα με το πόσα (και αν) θα έχει έσοδα το Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ