Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη συνοικία Μουχαφάζα Σακανίγια στο Χαλέπι, το μεσημέρι χτες, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, μιλώντας για «τρομοκρατικό πλήγμα». Στο Χαλέπι, νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή και ο Γάλλος δημοσιογράφος βελγικής υπηκοότητας Υβ Ντεμπέ, που κάλυπτε τις συγκρούσεις για το εξειδικευμένο περιοδικό «Ασό» και φαίνεται ότι είχε εισέλθει επισήμως στη Συρία με τη σχετική άδεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.- Συμφωνία για την πραγματοποίηση σκληρότερων ελέγχων στους επιβάτες πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας και την παράλληλη χαλάρωση των ελέγχων για όσους θεωρούνται «γνωστά και πέραν πάσης αμφιβολίας πρόσωπα» υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Περιοδεία στο νότιο Λίβανο, που θεωρείται προπύργιο της «Χεζμπολάχ» πραγματοποίησε χτες ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν. Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοπομπή του υπουργού Αθλητισμού και Νεολαίας Φαϊζάλ Καράμι, που διέβαινε από την Τρίπολη στο βορρά, έγινε στόχος ενόπλων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα τουλάχιστον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ο Καράμι είναι μέλος της συμμαχίας της 8ης Μάρτη, που έχει συσταθεί πέριξ της «Χεζμπολάχ», και στην Τρίπολη δρουν αρκετές ισλαμιστικές σουνιτικές οργανώσεις, προσκείμενες κατά κύριο λόγο στη συμμαχία της 18ης Μάρτη. Σύσσωμη η λιβανική πολιτική ηγεσία καταδίκασε την επίθεση.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Εκκληση για διάλογο απηύθυνε για άλλη μία φορά στη Βρετανία η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ όσον αφορά το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών Φόκλαντς /Μαλβίνας. Παράλληλα, οι 21 χώρες που αποτελούν τη Ζώνη Ειρήνης και Συνεργασίας του Ατλαντικού - (ZOPACAS) με ανακοίνωση εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στο νότιο Ατλαντικό.

ΜΟΣΧΑ.- Επίθεση με οξύ από άγνωστο στη Μόσχα δέχτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ρώσος χορογράφος και χορευτής, Σεργκέι Φιλίν, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι και νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα μάτια.

ΧΑΡΑΡΕ.- Σε συμφωνία κατέληξαν χτες οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Ζιμπάμπουε (ΖΑNU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και MDC του πρωθυπουργού Μόργκαν Τσβανγκιράι) σε σχέση με το νέο σύνταγμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος και την πραγματοποίηση νέων εκλογών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Στους 19 αυξήθηκαν χτες οι άνθρωποι που πνίγηκαν από τις πλημμύρες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από τα μέσα της βδομάδας την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα. Στην πόλη κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι πλημμυροπαθείς παλεύουν να επιβιώσουν με λιγοστά ή καθόλου τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα. O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Τζακάρτα και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας τη διέκοψε αιφνιδίως, εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για την τύχη των Ιαπώνων που κρατούνταν όμηροι στην Αλγερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ