Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απορρίψτε το «σχέδιο υπερεκμετάλλευσης» των νέων

Με το δικό τους σχέδιο παρέμβασης και δράσης στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης απαντούν οι δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος στο «Σχέδιο Δράσης» για την υπερεκμετάλλευση των νέων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Πέμπτη 10 Γενάρη. Μπροστά, στην οργάνωση της μάχης, μπαίνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με το συλλαλητήριο που οργανώνει την Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής έχουν απευθύνει το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε αυτό, η ΟΓΕ και το ΣΑΣΑ, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Το «Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων», που ανακοίνωσε η τρικομματική κυβέρνηση, περιλαμβάνει 20 προγράμματα, τα περισσότερα παλιά αλλά και επτά νέα, που αφορούν νέους από 15 έως 35 ετών: Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται επιδοτήσεις προς τους εργοδότες, προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας, πάμφθηνης δηλαδή και ανασφάλιστης εργασίας, δράσεις ολιγόμηνης απασχόλησης, προγράμματα προώθησης της νεανικής και γυναικείας «επιχειρηματικότητας», που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν αλλά ήταν αναποτελεσματικά, ενώ έφεραν σε χειρότερη μοίρα, με χρέη, όσους και όσες εντάχθηκαν σ' αυτά. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας διαμορφώνουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους, συμπιέζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, εμπαίζουν τους ανέργους παρουσιάζοντας την «επιχειρηματικότητα» σαν δρόμο που μπορεί να τους βγάλει από τη φτώχεια.

Ο «πόλεμος» που υποτίθεται πως έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην ανεργία θύματα έχει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η πείρα που υπάρχει από τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα: Τα προγράμματα που πολλαπλασιάζονται δεν εμπόδισαν τα ποσοστά της ανεργίας να καταγράφουν συνεχώς νέα ρεκόρ. Συνέβαλαν όμως στη διεύρυνση του αριθμού όσων δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, να παίρνουν αρκετά μικρότερο και από τον κατώτατο μισθό, χωρίς να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή συντάξιμο ένσημο.

Η αποκάλυψη των στόχων του «Σχεδίου Δράσης» και η απόρριψή του πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η δράση που αναλαμβάνουν τα συνδικάτα για πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, συζήτηση στους χώρους δουλειάς, για να οργανωθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση αλλά και να δυναμώσει συνολικά η δράση για την οργάνωση των νέων στο κίνημα, πρέπει να δυναμώσει ολόπλευρα. Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να μπουν οι εργασιακοί χώροι στους οποίους δουλεύουν νέοι κάτω από το καθεστώς της μαθητείας ή στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, χώροι όπου ήδη εφαρμόζονται τα προγράμματα αυτά, όπως τα πεντάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους όλης της χώρας, αλλά και οι σπουδαστές σε ΙΕΚ και ΤΕΙ, οι μαθητές των Νυχτερινών.

Το συλλαλητήριο ενάντια στο «Σχέδιο Δράσης» πρέπει να γίνει αφετηρία για την ένταση της παρέμβασης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην εργαζόμενη και άνεργη νεολαία. Σηματοδοτεί πλατύ κάλεσμα και σε όσους ήδη βρίσκονται ή στην πορεία ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα, να μην αποδεχθούν το παρόν και το μέλλον του «αναλώσιμου», του «προσωρινά απασχολούμενου», του «φθηνού και ευέλικτου» που σχεδιάζουν γι' αυτούς. Να οργανωθούν στα σωματεία και να παλέψουν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, για σταθερή δουλειά, για σύγχρονα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ