Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
Συμφωνία για «ταμείο» για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου είσπραξης των τελωνειακών δασμών και ΦΠΑ στα φυλάκια ελέγχου και στα τελωνεία που λειτουργούν στα διοικητικά όρια Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν χτες τα ξημερώματα οι πρωθυπουργοί Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στη διάρκεια μαραθώνιου, πεντάωρου δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Στο ταμείο θα συμμετέχουν Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών και στελέχη της ΕΕ και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα και έλεγχο των Βρυξελλών. Τα χρήματα θα πηγαίνουν αποκλειστικά για την ανάπτυξη των σερβικών δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου και όχι στα ταμεία της Πρίστινας.

Σε σύντομη ανακοίνωση της Αστον από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση των Ντάσιτς και Θάτσι χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά θετική», και σημειώνεται η ανάγκη συνέχισης «εντατικού διαλόγου για την επίτευξη προόδου και σε άλλους τομείς» κατά τον επόμενο, πέμπτο γύρο διαβουλεύσεων, στα τέλη του ερχόμενου Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, υποστήριξε ότι χτες ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις σερβικές κοινότητες του βορείου Κοσσυφοπεδίου. Σημείωσε πως η συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου είναι «προσωρινή» και ότι ικανοποιεί τις επιδιώξεις των Σέρβων της περιοχής επειδή τα έσοδα από τους δασμούς και το ΦΠΑ δε θα πηγαίνουν στα ταμεία της Πρίστινας. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στις επόμενες διαβουλεύσεις με την Πρίστινα το κέντρο βάρους θα πέσει στη διοικητική «αναδιάρθρωση» με τη δημιουργία νέων θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ώστε να υπάρξει νέα σημαντική συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να λάβει η Σερβία, τον Ιούλιο, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χ. Θάτσι, από την πλευρά του έσπευσε να σημειώσει πως σε κάθε περίπτωση το ταμείο θα λειτουργήσει «στο πλαίσιο κανονισμών και νόμων του Κοσσόβου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ