Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Η συνέχιση των εποικισμών «όπλο» στις εκλογές

Από παλιότερες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων ενάντια στην πολιτική των εποικισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ για να καταλάβει και άλλα εδάφη
Από παλιότερες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων ενάντια στην πολιτική των εποικισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ για να καταλάβει και άλλα εδάφη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί ούτε ένα σπίτι από εποικισμό κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 22ας Γενάρη ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μααρίβ», περηφανεύεται γιατί, όπως λέει, έχει αποδείξει «την προσήλωσή» του στη γη του Ισραήλ: κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του δε διαλύθηκε ούτε ένας εποικισμός αντίθετα επεκτάθηκαν, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει. Συμπληρώνει, δε, ότι οι εικόνες με τους εκσκαφείς που διαλύουν εβραϊκούς εποικισμούς, ανήκουν στο παρελθόν.

Οι διακηρύξεις αυτές από την πλευρά του Νετανιάχου θεωρούνται από αναλυτές ως μια τελευταία προσπάθεια ν' ανακόψει τη ροή ψήφων από την εκλογική συνεργασία του κόμματός του «Λικούντ» με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου», του προσφάτως παραιτηθέντα Αβιγκνόρ Λίμπερμαν, προς το ακόμη πιο ακραίο και φιλο-εποικιστικό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι». Παρά αυτήν την διαρροή ψήφων, πάντως, η συνεργασία «Λικούντ - Ισραελ Μπεϊτένιου» φαίνεται, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -καθώς χθες ήταν η τελευταία ημέρα που επιτρέπονταν δημοσκοπήσεις- να αναδεικνύεται νικήτρια από τις κάλπες, αλλά με πολύ λιγότερες έδρες από ό,τι αναμενόταν όταν είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Τότε συζητιόταν το ενδεχόμενο το «Λικούντ - Ισραελ Μπεϊτένιου» να λάβει πάνω από 60 έδρες και να έχει απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν το πολύ 32 - 35 έδρες στη συνεργασία αυτή, και ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα, που ανεβάζει σημαντικά τις έδρες του, με 16 - 17, το ακροδεξιό εποικιστικό «Εβραϊκό Σπίτι» με 13 - 14 έδρες, το κεντρώο «Γιες Ατίντ» που δημιούργησε γνωστός δημοσιογράφος, με 10 - 13 έδρες, το θρησκευτικό υπερορθόδοξο εβραϊκό «Σας» με 11 - 12 έδρες, το «Χατνουάχ» της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι με 7 - 8 έδρες.

Το «Χαντάς», το Μέτωπο του οποίου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, φαίνεται να διατηρεί τις 4 έδρες που έχει σήμερα στη Βουλή. Μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τις περασμένες εκλογές το «Καντίμα», από το οποίο αποχώρησε και η Λίβνι, καθώς στις εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αν και δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ τώρα δεν αναμένεται να πάρει πάνω από 3 έδρες. Ως σημαντικότερο λόγο της καθίζησής του, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ήταν η απόφαση του επικεφαλής του, πρώην στρατιωτικού Σαούλ Μοφάζ, να συμμετάσχει έστω και για λίγους μήνες στην κυβέρνηση (από τον περασμένο Μάη μέχρι τον Οκτώβριο) μαζί με τον Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ