Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χριστούγεννα για τα παιδιά στο Ευγενίδειο

Ο Ευγένιος Τριβιζάς
Ο Ευγένιος Τριβιζάς
Αφηγηματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και παρουσιάσεις χριστουγεννιάτικων βιβλίων, περιλαμβάνουν οι γιορταστικές εκδηλώσεις για παιδιά της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, από σήμερα μέχρι τις 28/12. Είσοδος ελεύθερη. Αναγκαία η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 9469631 και 632.

Οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Σήμερα 12μ-2μμ εκδήλωση με τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος ξεκινώντας από το Νησί των Πυροτεχνημάτων, με αερόστατο, φθάνει στον Ωκεανό των Εφτά Παφλασμών, για να δείξει τα έπιπλα της ποντικότρυπας όπου έμενε ο Τρωκτικούλης, το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι και άλλους μαγικούς κόσμους. Θα παρουσιαστούν και τα βιβλία του: «Ενα ελατάκι για τον Τάκη», «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» και «Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους».

Στις 20/12 (8.30μμ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καλλιγραφώντας τα Χριστούγεννα με τον Μέγα Βασίλειο».Τα παιδιά (Γ- έως ΣΤ'Δημοτικού) θα γράψουν με καλάμι, φτερό, μελάνι και διακοσμητικά στοιχεία της εποχής του και θα ανταλλάξουν ευχές. Θα δημιουργήσουν έτσι το δικό τους «ειλητάριο» (κείμενο σε κύλινδρο), σφραγισμένο με βουλοκέρι. Το πρόγραμμα βασίζεται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης «Η ιστορία της γραφής», με τη συνεργασία της καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου.

Την ίδια ημέρα (7.30μμ) παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά (5 ετών και άνω) «Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι». Ο συγγραφέας Κώστας Ζαφειρίου και η ηθοποιός Μαρία Παμούκη προσκαλούν τα παιδιά σ΄ ένα μεγάλο περίπατο στο Σύμπαν, γεμάτο παιχνίδια, περιπέτειες και μουσική.

Στις 21/12 (5.30μμ) εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά: «Από την αφήγηση στα παιχνίδια ρόλων». Τα παιδιά (8 ετών και άνω) θα ακούσουν ιστορίες, θα επινοήσουν και θα αφηγηθούν δικές τους, θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν με ήχους και θα αναπαραστήσουν τους ήρωές τους.Το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί ο Γιώργος Ευγενικός (πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης- Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, διευθυντής της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης, δάσκαλος αφήγησης).

Την ίδια ημέρα (8μμ) εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά: «Καλικαντζαράκια-Δεντρολιβανάκια». Ιστορίες της λαϊκής παράδοσης, με ήρωες σοφούς ανθρώπους και μικρά ζωάκια που ταξιδεύουν στη θάλασσα, στον ουρανό, τρυπώνουν σαν καλικαντζαράκια στις καμινάδες και υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο με τη σοφία που τους έδωσε ο παλιός. Η παράσταση «κεντιέται» με παιδικά τραγούδια και παραδοσιακά κάλαντα. Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης (κιθάρα, τραγούδι).

Στις 22/12 (12μ) παρουσίαση του βιβλίου ««9 παραμύθια και μία ξύλινη κουτάλα». Οταν το παραμύθι τελειώνει, οι συγγραφείς του, Ερση και Ιωάννα Νιαώτη και τα παιδιά το συνεχίζουν και το φτάνουν πέρα μακριά και ψηλά, ως τα άστρα. Και επειδή σ΄ αυτά τα παραμύθια η ιστορία συνδέεται με ένα φρούτο, ένα λαχανικό, ένα όσπριο ή ψάρι, οι ιστορίες παντρεύονται με συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου και διατροφικές πληροφορίες για καλή υγεία. Αφήγηση- δραματοποίηση παραμυθιού: Ερση Νιαώτη- Δημοσθένης Φίλιππας.

Στις 27/13 (8.30μμ) επαναλαμβάνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλλιγραφώντας τα Χριστούγεννα με τον Μέγα Βασίλειο».

Στις 28/12 (8.30μμ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια... και τα Χριστούγεννα», από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Τα παιδιά θα κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, θα τοποθετήσουν διαβάσεις, φανάρια και σήματα στα σωστά σημεία του δρόμου, θα διασχίσουν σωστά ένα δρόμο, θα βοηθήσουν τους συμμαθητές τους και θα απαντήσουν σε απορίες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια πανέμορφη συνάντηση για τους μικρούς μας φίλους(2019-12-24 00:00:00.0)
Γιορτή για τους μικρούς φίλους(2019-12-10 00:00:00.0)
Γιορτινή ανάσα για παιδιά και μεγάλους(2011-12-31 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους(2011-12-23 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις(1999-06-23 00:00:00.0)
Πετρούπολη πολιτισμού(1999-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ