Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους

Τεχνίτες και μηχανουργοί του ελληνικού στρατού (Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
Τεχνίτες και μηχανουργοί του ελληνικού στρατού (Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Χανίων και το Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει (έως 10/2/2013) την έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι. Η αυγή του ελληνικού 21ου αιώνα».

Οι δεκαεννέα ενότητες της έκθεσης (περιλαμβάνει φωτογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα, εικαστικά έργα και άλλα κειμήλια) αναδεικνύουν την οικονομία της εποχής, την πολεμική προετοιμασία, τον εθελοντισμό των Ελλήνων, τα πολεμικά γεγονότα, τα μέτωπα των επιχειρήσεων και τα τότε νέα τεχνολογικά μέσα (λ.χ., η αεροπορία). Παρουσιάζονται η υποδοχή του ελληνικού στρατού σε πόλεις και χωριά, η φροντίδα για τους τραυματίες, οι πρόσφυγες και άμαχοι, η καθημερινότητα των στρατιωτών, η πολιτική ηγεσία της χώρας και η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου.

Μια ενότητα αφορά στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των πολέμων και στην ένωσή της με την Ελλάδα, μετά από μια μακραίωνη πορεία ως πόλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια άλλη ενότητα αφορά στον πολεμικό εθελοντισμό. Μέσα από φωτογραφίες πεσόντων των πολέμων 1912 - 1922, αναδεικνύονται η θυσία και η δόξα του πεσόντων εθελοντών στον πόλεμο.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα: Εικόνες Βαλκανικών Πολέμων» (παραγωγή: CINETIC, 1994), σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, στο οποίο περιέχεται κινηματογραφικό υλικό της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

Η ζωγράφος και ανταποκρίτρια Θάλεια Φλωρά - Καραβία στο μέτωπο της Μακεδονίας (Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
Η ζωγράφος και ανταποκρίτρια Θάλεια Φλωρά - Καραβία στο μέτωπο της Μακεδονίας (Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
Η έκθεση επενδύεται μουσικά με τα «Επινίκια» του Σπυρίδωνος Σαμάρα, σε στίχους του Γεωργίου Δροσίνη, έργο που δημιουργήθηκε την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, και τη «Συμφωνία της λεβεντιάς» (1920) του Μανόλη Καλομοίρη.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μαρία Δημητριάδου (Μουσείο Μπενάκη - Ιστορικά Αρχεία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ