Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συζητούν την ίδρυση των σχολών σε συνεργασία με επιχειρήσεις

Το θέμα της Τουριστικής Εκπαίδευσης απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη με το Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χ. Φούχτελ, την περασμένη Παρασκευή. Η γερμανική πλευρά προτείνει τη δημιουργία επαγγελματικών σχολών τουρισμού, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τη μεριά του το υπουργείο προαναγγέλλει τη στενή συνεργασία της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνηση στη διαμόρφωση του πλαισίου της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ηδη η ανάμειξη του ξενοδοχειακού κεφαλαίου στην Τουριστική Εκπαίδευση είναι ενεργή και, όπως φαίνεται, ο ρόλος των επιχειρήσεων θα γίνει ακόμα πιο κεντρικός.

Οι αλλαγές στην Τουριστική Εκπαίδευση δρομολογούνται πάνω στα συντρίμμια των δημόσιων σχολών (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ) του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ). Φέτος, οι σπουδαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρά προβλήματα: Τα οικοτροφεία, στα οποία στεγάζονταν και σιτίζονταν έχουν κλείσει, το κόστος της μεταφοράς και του εξοπλισμού τους επιβαρύνει σημαντικά, ενώ καλούνται να υπογράψουν τον αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας της σχολής, που βάζει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης τους.

Το γερμανικό «μοντέλο» επαγγελματικής εκπαίδευσης έρχεται συχνά στο προσκήνιο, μέσα από συναντήσεις και εκδηλώσεις που φανερώνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύστημα που κλείνει πρόωρα την πόρτα του σχολείου και στέλνει μαζικά τους μαθητές μέσω της μαθητείας ως πάμφθηνη εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις, που αναλαμβάνουν να τους «εκπαιδεύσουν». Οσον αφορά την Τουριστική Εκπαίδευση, η πρόταση αφορά τη δημιουργία σχολών τριετούς φοίτησης, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, στις οποίες οι σπουδαστές θα κάνουν πρακτική άσκηση στα ξενοδοχεία καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι σπουδαστές έχουν πρόσφατη πείρα από την «πρακτική άσκηση». Μόλις πριν από λίγους μήνες δούλεψαν ως ασκούμενοι σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με βάρδιες 10ωρες και μισθούς - φιλοδωρήματα. Οι σπουδαστές του ΟΤΕΚ πληρώνονταν 307 ευρώ το μήνα, αν ήταν μικρότεροι των 25 ετών και 352 ευρώ αν ήταν μεγαλύτεροι των 25 ετών. Αντίστοιχα διαμορφώθηκαν οι μισθοί των σπουδαστών των ιδιωτικών ΙΕΚ. Οι αλλαγές που προωθούνται, στόχο έχουν να μεγαλώσουν τις διαστάσεις της δεξαμενής από την οποία οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να αντλούν εργαζόμενους χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού (2014-03-29 00:00:00.0)
Επαγγελματική εκπαίδευση κατευθείαν από τις επιχειρήσεις (2013-12-25 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές να απαντήσουν σε υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση (2012-03-14 00:00:00.0)
Να μην κλείσει η σχολή τουριστικής εκπαίδευσης στην Κέρκυρα (2012-02-25 00:00:00.0)
Παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματιών στις τουριστικές σχολές (2011-02-18 00:00:00.0)
Προτεραιότητες υπέρ των μεγαλοξενοδόχων (2003-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ