Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ
Πληρώνουν απευθείας από την τσέπη φάρμακα και εξετάσεις

Απεργούν σήμερα οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά και συγκεντρώνονται στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Νέα πρόσθετα βάρη, εμπόδια και χαράτσια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων προοιωνίζονται οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου για τη με «κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων».

Χρησιμοποιώντας για πάτημα τη λαθεμένη και για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς τακτική των πλειοψηφιών των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων να μην εκτελούν συνταγές λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας, αρχικά με γραπτή ανακοίνωσή του και στη συνέχεια στη Βουλή, δήλωσε: «Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε τη με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών».

Ο υπουργός Υγείας υιοθέτησε τις ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς που αποφάσισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και με τις οποίες «αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους». Επίσης δήλωσε ότι θα φέρει άμεσα στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία «προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης». Πρόκειται δηλαδή για ευθεία βολή στα φαρμακεία της γειτονιάς και πριμοδότηση της μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου διατίθενται και τα φάρμακα.

Τέλος σε μια επίδειξη συγκυβερνητικού αυταρχισμού ο υπουργός Υγείας αφού παρουσίασε ως ευνοϊκά πληρωμένους τους φαρμακοποιούς, ανακοίνωσε ότι «αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4052/12, άρθρο 15 και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά».

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Με ομόφωνες αποφάσεις οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) αποφάσισαν για σήμερα 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Οι πλειοψηφίες των ηγεσιών επιμένουν στην άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση - όπως αποφάσισε το περασμένο Σάββατο και η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σήμερα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση του ΦΣΑ, ενώ αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του ΠΦΣ.

Υπέρ της απεργίας, της συγκέντρωσης και της συνέλευσης στο ΦΣΑ τάχτηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών, διαφωνώντας σταθερά με την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Πληρώνουν και τις εξετάσεις

Την ίδια λαθεμένη πρακτική με επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών από 17/12/2012 ανακοίνωσε και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Ετσι εκτός από τα φάρμακα οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ