Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Ξεπάγιασαν οι ασθενείς χωρίς θέρμανση!

Τραγικά θύματα οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες

Σε παγωμένες μονάδες νοσηλεύτηκαν χτες ασθενείς ενός κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου λόγω έλλειψης πετρελαίου. Ανάμεσα σε αυτούς και νεφροπαθείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση και χτες από τις 6 το πρωί μέχρι και το μεσημέρι που γίνονταν αιμοκαθάρσεις είχαν ξεπαγιάσει, με το αίμα να βγαίνει από το σώμα τους για την απαραίτητη θεραπεία κι ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες!

Καταστάσεις τραγικές θέτουν πλέον σε άμεσο και καθημερινό κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμη και η θέρμανση ή το ρεύμα σε πολλές δημόσιες δομές Υγείας - Πρόνοιας να μην είναι εξασφαλισμένα. Η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση των δημόσιων δομών Υγείας από τους επιχειρηματίες και η λειτουργία τους ως αυτοτελών οικονομικών μονάδων έχουν ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να απειλούν διαρκώς και να αφήνουν τα νοσοκομεία πότε χωρίς φάρμακα, πότε χωρίς υλικά, πότε χωρίς θέρμανση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νεφροπαθών Ελλάδας, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου υπόκεινται σε αιμοκάθαρση περίπου 30 νεφροπαθείς και ενώ είχε επισημανθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι τελειώνει το πετρέλαιο, δεν έγινε τίποτα. Ετσι, χτες, δε λειτούργησε όλη μέρα η θέρμανση και αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα. «Στις 6 το πρωί, που πήγαν οι πρώτοι για αιμοκάθαρση, το κρύο είναι ανυπόφορο και οι νεφροπαθείς που βγαίνει όλο το αίμα τους από το σώμα, κρυώνουν πολύ, δεν αντέχουν χωρίς θέρμανση. Τελικά οι αιμοκαθάρσεις έγιναν - γιατί κινδυνεύουν οι νεφροπαθείς αν δεν κάνουν - αλλά υπέφεραν. Μας υποσχέθηκαν πως αύριο θα έχουν πετρέλαιο...», είπε στον «Ρ» ο Γρ. Λεοντόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών. Ολη τη νύχτα, δηλαδή, οι ασθενείς του συγκεκριμένου κτιρίου αφέθηκαν να ξεπαγιάζουν και να τουρτουρίζουν ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε το ζήτημα, ωστόσο πηγές του το απέδωσαν στην... καχυποψία των προμηθευτών απέναντι στους κρατικούς φορείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Νοσοκομείο Ρίου δεν έχει οφειλές στον προμηθευτή του πετρελαίου. Το κτίριο που έμεινε χωρίς θέρμανση θερμαίνεται με πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο νοσοκομείο θερμαίνεται με φυσικό αέριο και δεν είχε πρόβλημα.

Η προσπάθεια του υπουργείου και συνολικά της συγκυβέρνησης να εμφανιστεί άμοιρη ευθυνών μεγαλώνει την οργή για την πολιτική και τη στάση της. Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο τα νοσοκομεία να «στεγνώνουν» από φάρμακα και θεραπευτικά υλικά. Πλέον, απειλούνται να μένουν και χωρίς θέρμανση. Ωστόσο, το γεγονός ότι η λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας εξαρτάται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτρέπει να στήνονται σε βάρος ασθενών και εργαζομένων κάθε είδους «παιχνίδια» και κυρίως να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανωθούν και να δυναμώσουν την πάλη τους για άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλήματα με τη θέρμανση υπήρχαν και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ