Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΑΕ
Πωλήσεις όπλων και περαιτέρω διείσδυση

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-

Οι εξελίξεις στη Συρία αλλά φυσικά και οι δυνατότητες περαιτέρω σύσφιγξης «εμπορικών, οικονομικών κα στρατιωτικών σχέσεων» είναι ο στόχος των επαφών που έχουν σε αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στο Λίβανο, όπου συναντήθηκε, την Κυριακή, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Σουλεϊμάν. Ο Γάλλος πρόεδρος, στις λακωνικές δηλώσεις του, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θα γίνουν τα πάντα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα, η ενότητα και η ανεξαρτησία του Λιβάνου» και ότι η Γαλλία «θα αντιδράσει απέναντι σε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας».

Είναι μάλλον προφανές ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και τα της Συρίας, αλλά δεν έγιναν καθόλου δηλώσεις επ' αυτού. Ο Ολάντ, στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη στάση στη Σ. Αραβία, όπου επίσης φέρεται να συζήτησε τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, πριν φτάσει, χτες, στο Λάος, για να συμμετάσχει στην Ευρω-ασιατική Σύνοδο Κορυφής.

Στην περιοχή βρίσκεται από τη Δευτέρα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε σειρά επαφών με την ηγεσία των Εμιράτων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας πώλησης 60 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Eurofighter Typhoon» της «ΒΑΕ Systems» ενώ έθεσε επί τάπητος την προοπτική «ανάπτυξης διμερούς στρατηγικής σχέσης αεράμυνας», κάτι που θα μπορούσε, φυσικά, να οδηγήσει και σε άλλες συμφωνίες πώλησης όπλων. Χτες, ο Κάμερον έφτασε στη Σ. Αραβία όπου επίσης αναμενόταν να συζητήσει περί πωλήσεων μαχητικών και θα μεταβεί και σε άλλο προορισμό εντός της περιοχής, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Σε συνέντευξή του από τα ΗΑΕ, ο Κάμερον, μεταξύ άλλων, δήλωσε έτοιμος να «αποδεχτεί» το ενδεχόμενο «να εξασφαλιστεί ασφαλής έξοδος από τη χώρα στον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ ή ακόμη και αμνηστία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ