Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο λαός εγκλωβισμένος στη «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη»

Κάτοικος της Νέας Υόρκης μετά την ψηφοφορία αναζητάει λίγα ζεστά ρούχα έξω από εκλογικό τμήμα
Κάτοικος της Νέας Υόρκης μετά την ψηφοφορία αναζητάει λίγα ζεστά ρούχα έξω από εκλογικό τμήμα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αμφίρροπο εμφανιζόταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χτες στις ΗΠΑ, ανάμεσα στον νυν πρόεδρο «Δημοκρατικό» Μπαράκ Ομπάμα και τον «Ρεπουμπλικάνο» Μιτ Ρόμνεϊ. Στην πρώτη ιμπεριαλιστική χώρα, τα λαϊκά στρώματα είναι εγκλωβισμένα να πάνε από τη «Σκύλλα» στη «Χάρυβδη», καθώς η πλουτοκρατία παίζει με δύο «χαρτιά» και έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί. Οι μόνες διαφορές των υποψηφίων είναι στα επιμέρους, αφού υπάρχει κοινή στρατηγική υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα χτες γίνονταν εκλογές και για την αναπλήρωση των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και την αναπλήρωση του 1/3 της Γερουσίας (33 έδρες στις 100), επίσης σε 38 πολιτείες γίνονται 174 δημοψηφίσματα για διαφόρων ειδών θέματα που εκτείνονται από τη φορολογία ως τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Τα αποτελέσματα που αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με αναλύσεις και δημοσκοπήσεις, παρέπεμπαν σε πολύ «κλειστό» αποτέλεσμα. Δύο είναι οι παράγοντες που θα το κρίνουν. Οι δέκα πολιτείες «κλειδιά» που ενδεχομένως «βγάλουν πρόεδρο» ασχέτως της καθολικής ψήφου, αφού θα σημάνουν την πλειοψηφία στο λεγόμενο εκλεκτορικό σώμα, είναι οι: Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα, Νιου Χαμσάιρ, Νεβάδα και Γουισκόνσιν (όπου φέρεται να προηγείται ο Ομπάμα), καθώς και Βιρτζίνια και Κολοράντο (όπου υπάρχει ισοπαλία). Ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας, και πάντως μπορεί να συμβεί ο πρόεδρος να βγει χωρίς να έχει και τους περισσότερους ψήφους σε όλη την επικράτεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2008, είχαν ψηφίσει 131 εκατομμύρια άνθρωποι, η συμμετοχή δηλαδή ανήλθε στο 63,6% των 213 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ομως μεγάλο τμήμα των νέων ψηφοφόρων που στήριξε τις ελπίδες του στον Ομπάμα έχει απογοητευτεί πλήρως, καθώς όλες διαψεύστηκαν (εσωτερική κατάσταση, συνέχιση ιμπεριαλιστικών πολέμων κλπ).

Σε πολλές δε περιοχές - πιο χαρακτηριστικές η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ - ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα του καταστρεπτικού κυκλώνα «Σάντι» και την ανεπάρκεια των κρατικών αρχών να αντιμετωπιστούν τεράστια προβλήματα. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα αναγκαστούν να μεταστεγαστούν, ενώ εκατομμύρια παραμένουν ακόμη δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Παράλληλα επικρατεί δριμύ ψύχος που καθιστά τα σπίτια που δεν έχουν ακόμα ρεύμα «ακατοίκητα». Οι ελλείψεις καυσίμων απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική εξαιτίας του «Σάντι», έχει ανέλθει στους 113 ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αγνοείται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ