Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ» ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πρώτα σκοτώνουν και μετά ... στηρίζουν «ανθρωπιστικά»

Από τη χτεσινή διάσκεψη των «ανθρωπιστών» ιμπεριαλιστών για τη Συρία, στο Λονδίνο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή διάσκεψη των «ανθρωπιστών» ιμπεριαλιστών για τη Συρία, στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υποσχέσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα κύματα εκατομμυρίων προσφύγων που προκάλεσαν έδωσαν, χτες, στο Λονδίνο, στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία» οι εκπρόσωποι 70 χωρών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που καταστρέφουν τη χώρα και έστησαν τους εγκληματίες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ανάμεσα σ' αυτές ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υποσχέσεις για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες δεν θα υλοποιηθούν άμεσα αλλά σταδιακά έως το 2020. Τα μισά από αυτά τα χρήματα, περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοινώθηκε πως θα δοθούν φέτος για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν μέσα στην υπόλοιπη τετραετία όχι μόνο για τη σίτιση και την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες, αλλά και για τη δημιουργία περίπου 1.100.000 θέσεων εργασίας στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, που φιλοξενούν τεράστια πλήθη ξεριζωμένων.

Τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια ανακοίνωσε η Γερμανία, που υποσχέθηκε 2,5 δισ., και ακολουθούν η Βρετανία με 1,75 δισ., η Γαλλία με 1,1 δισ., οι ΗΠΑ με 900 εκατ., η Ιταλία με 400 εκατ., η Ιαπωνία με 350 εκατ., η Νορβηγία με 280 εκατ., τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 137 εκατ. ενώ η Ελλάδα δεσμεύτηκε για 300 χιλιάδες.

Στη διάσκεψη και για λόγους εντυπώσεων έκαναν παρέμβαση με ομιλίες τους η 18χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που ηγείται διεθνούς εκστρατείας υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών αλλά και των προσφυγόπουλων γενικότερα, και η 17χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία Μουτζόν αλ Μελιχάν, που ζει και σπουδάζει στη Βρετανία.

«Στη σημερινή διάσκεψη συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει μαζευτεί ποτέ σε μία μέρα για την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Αυτό που επιτεύχθηκε σήμερα δεν είναι μια λύση στην κρίση. Χρειάζεται ακόμη να δούμε την πολιτική μετάβαση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το μήνυμά μας προς τον συριακό λαό και την περιοχή είναι πως θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα σας στηρίξουμε για όσο διάστημα χρειαστεί».

Μιλώντας κατά την έναρξη της «Διάσκεψης Δωρητών» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουν για το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπως και τρόποι για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και αντικαθεστωτικές (πλην τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους»).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αξιοποίησε την παρουσία στη διάσκεψη του Λονδίνου για να καταγγείλει εμμέσως πλην σαφώς τις κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου, υποστηρίζοντας πως, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, «βομβαρδίζουν νοσοκομεία και σχολεία» στις συριακές επαρχίες Λαττάκεια και Χαλέπι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγή αγωνίας για τους εγκλωβισμένους και τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων(2023-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις απειλές κατά της Συρίας(2020-07-01 00:00:00.0)
Ψάχνουν τρόπους «επιτάχυνσης» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης(2016-07-21 00:00:00.0)
Εντείνεται ο ρόλος ιμπεριαλιστικών δυνάμεων(2015-09-08 00:00:00.0)
Προτείνει σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων(2014-01-18 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και συμφωνίες με αιχμές τη Συρία και τη ΛΔ Κορέας(2013-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ