Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το θράσος τους δεν έχει όρια

Το πόσο μπορούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να απογειώσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού, το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Και πριν αλλά και αφού ανέλαβαν την αστική διακυβέρνηση. Ετσι, λοιπόν, συνεχίζουν ακάθεκτοι και τώρα με αφορμή τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Διαβάστε τι είπε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε τηλεοπτική εκπομπή: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες. Την θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα (...)».

Το κρεσέντο υποκρισίας δεν έχει τελειωμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών έχουν στήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο απόσπασμα και έχουν το θράσος να λένε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι κινητοποιήσεις τούς βοηθάνε να διαπραγματευτούν. Οσο κι αν προσπαθούν πάντως - με διάφορες κομπίνες - να εκφυλίσουν τις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενοι ότι αυτές τους βολεύουν, δεν θα το πετύχουν...

Ο,τι χρειαστεί...

Αντιγράφουμε από δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη: «Σε σχέση με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η κοινή παρατήρηση όλων μας είναι ότι χρειάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις δημόσιες, που θα τροφοδοτήσουν και ιδιωτικές γιατί κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την ανάπτυξη (...) Το σημαντικό είναι ότι χρειάζεται γενικά αλλαγή και επανασχεδιασμός όλης της οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο της νομισματικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καθυστέρηση της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Στην ομιλία που έκανα στην Ολομέλεια (...) ζήτησα κιόλας η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έτσι ώστε να μη χάσει το "momentum" κι έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται με τους ίδιους όρους που δανείζονται και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη. Νομίζω ότι τελειώνουν σιγά σιγά οι δικαιολογίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να κάνει περισσότερα "whatever it takes" για να βοηθήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αντιλαμβανόμαστε ότι «whatever it takes» (ό,τι χρειαστεί, με όποιο κόστος) κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ντελάληδες του κεφαλαίου σε κάθε πόστο και «δήμιοι» των δικαιωμάτων του λαού για να εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο στήριξη, κέρδη και ανταγωνιστικότητα.

Ξαναζεσταμένες ... σούπες

Με αφορμή την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τους σοσιαλδημοκράτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) που έδωσε ο βασιλιάς της χώρας (έχουν ακόμα τέτοιους), οι εγχώριοι ομοϊδεάτες τους, μέσω της «Αυγής», προσφέρουν το νέο παραμυθάκι και στο λαό μας: «Ακόμη ένα βήμα Αριστερά στην Ισπανία». Ετσι ονοματίζουν μια πιθανή νέα αστική διαχειριστική κυβέρνηση χωρίς τον «δεξιό» Ραχόι, που λέει θα είναι μια «δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση συμμαχιών» υπό τον Πέδρο Σάντσεθ. Και αυτό, γιατί οι Σοσιαλιστές που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν στην αντιλαϊκή πολιτική, που τσάκισε εργατικά δικαιώματα θα συνεργαστούν με τους άλλους σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος» και της «Ενωμένης Αριστεράς», ώστε όλοι μαζί να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ισπανίας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τέτοιες... αριστεροσύνες, δηλαδή.

Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί έχουν μπουχτίσει για δεκαετίες από τις ξαναζεσταμένες σούπες, φαρμάκι για τα συμφέροντά τους, που και τσακίζουν δικαιώματα και ενσωματώνουν λαϊκές συνειδήσεις στη λογική του «εξανθρωπισμού» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Τα επεισόδια, ο Λέτο και το θάψιμο

Πού αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του το ειδησεογραφικό δελτίο του ο ΣΚΑΪ σχετικά με τη χτεσινή μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση; Μα, φυσικά, στα επεισόδια που «στήθηκαν» από κουκουλοφόρους και Αστυνομία στο Σύνταγμα. Αναλύσεις επί αναλύσεων, δηλώσεις επί δηλώσεων και ατάκες του στιλ «αν δεν τους είχαν διαλύσει στις 2 η ώρα (σ.σ. τους συγκεντρωμένους, από τα επεισόδια) θα γράφαμε ίσως τη μεγαλειωδέστερη απεργιακή κινητοποίηση και πορεία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Η όποια αναφορά έγινε αφορούσε μόνο τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ οι χιλιάδες διαδηλωτές και απεργοί, που πήραν μέρος στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο ΠΑΜΕ, σχεδόν εξαφανίστηκαν, παρ' όλο που αποτέλεσαν και τον κύριο όγκο των χτεσινών διαδηλώσεων. Η μόνη αναφορά ήταν ότι «είχε προηγηθεί διαδήλωση των μελών του ΠΑΜΕ»!

Τότε, πέφτει και το «σύνθημα». «Αποθέωση του Λέτο στο αεροδρόμιο από φιλάθλους του Παναθηναϊκού». Και αμέσως, «η πρώτη φορά που συναντά η κυβέρνηση τέτοιας έντασης και έκτασης απεργιακή κινητοποίηση», που έλεγε πιο πριν ο παρουσιαστής, πάει περίπατο, γιατί υπάρχει η ζωντανή σύνδεση με το «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί, ο έτερος δημοσιογράφος περιγράφει τη λατρεία με την οποία οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού υποδέχονται το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας.

Σεμινάριο τού πώς να θάβεις μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ενας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι ο απολογισμός από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου, η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

1971 Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ούγγρων Εργαζομένων (1945 - 1956) και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952 - 1953).

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) σ' ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία.

1983 Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org