Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ραπόρτο» σε επενδυτικά σχήματα για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης

Συναντήσεις του Ν. Παππά με επενδυτές στο περιθώριο της διάσκεψης... για τους πρόσφυγες

Τους Σύρους πρόσφυγες υποτίθεται ότι αφορούσε το χτεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο για την περιβόητη «Διάσκεψη Δωρητών», αλλά... οι μπίζνες είναι μπίζνες!

Κάπως έτσι, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, που συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στη βρετανική πρωτεύουσα, πραγματοποίησε συναντήσεις με μια σειρά επενδυτικά σχήματα, στα οποία και διαφήμισε το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που έχει διαμορφωθεί από τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, το οποίο - σε συνδυασμό με την περιβόητη «γεωστρατηγική θέση» της χώρας - συνίσταται σε νέα μέτρα στήριξης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων και μέτρα παραπέρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, κατάργησης εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς συνάντησε εκπροσώπους της «BlackRock», του «Credit Suisse Group», της «Wellington Management Company», και της «Ocean Wood Capital» και τους ενημέρωσε για «τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία».

Μεταξύ άλλων, διαφήμισε: «Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας (...) με ύφεση σημαντικά μικρότερη (-0,7%) από αυτή που υπολογιζόταν», την «υπερκάλυψη του στόχου των δημοσίων εσόδων κατά 2 δισ. και αντίστοιχα του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το στόχο του 0,25% του ΑΕΠ», την «μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3%», την «αύξηση της αξίας των εξαγωγών (χωρίς πετρελαϊκά προϊόντα) κατά 16,6 δισ. (...) με την οποία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται δραστικά στο 0,47% του ΑΕΠ το 2015».

«Δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον» πάνω στην πλάτη του λαού

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας «ενημέρωσε σχετικά με το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με την πολιτική στήριξης με ρευστό των επενδύσεων, και συγκεκριμένα με:

-- «Την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ και το άλμα της χώρας μας από την 6η στην 1η θέση ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων, με απορρόφηση του 97% των διαθέσιμων πόρων του 2007 - 2013 και 5 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους 4 μήνες. Επιπλέον, είναι έτοιμο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2014 - 2020 και η ροή πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, το πρώτο κράτος - μέλος που το επιτυγχάνει».

-- «Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (...) και τη δρομολόγηση της επιστροφής σε κανονικό δανεισμό από την ΕΚΤ».

-- «Την ανάσχεση του αποπληθωρισμού και την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης».

-- «Την άνοδο του δείκτη PMI στον μεταποιητικό τομέα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, δηλ. την είσοδο του τομέα σε φάση επέκτασης».

-- «Τη διευκόλυνση ΣΔΙΤ, νέα σχήματα χρηματοδότησης που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 1,25 δισ. ευρώ, και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή και θα ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα, τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, θα δημιουργεί ελκυστικό πλαίσιο για ξένες άμεσες επενδύσεις, σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 7 έτη, και θα παρέχει επενδυτικά κίνητρα».

-- «Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

-- «Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και διαχείρισης Ενέργειας».

-- «Την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών με ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Δεν θα μπορούσε φυσικά από το «ραπόρτο» να απουσιάζουν οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον πολλά υποσχόμενο - από πλευράς κερδών - τομέα της Ενέργειας. Ετσι, ο Ν. Παππάς κόμπασε για τις κυβερνητικές ενέργειες που αναδεικνύουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Μεσογείου και Βαλκανίων, όπως είναι «η υλοποίηση του αγωγού TAP, της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης στα Βαλκάνια, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ ως κλειδί για την είσοδο κεφαλαίων και ανάπτυξη υποδομών, οι τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες με Κύπρο - Ισραήλ και με Κύπρο - Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, η μεταφορά και παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και τα σχέδια για ενίσχυση της εγκατάστασης στη Ρεβυθούσσα και για μια πλωτή εγκατάσταση στη Β. Ελλάδα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα«είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας».

Τέλος, τους διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης «παραμένει η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος, η ανάκαμψη της οικονομίας σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας με ευρεία στήριξη του προγράμματος προσαρμογής και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μακράς πνοής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ