Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύπλευρη δραστηριότητα υπέρ του κεφαλαίου
  • Τα ζητήματα της Ενέργειας ξεχώρισαν στο ταξίδι Κοτζιά στο Αζερμπαϊτζάν
  • Σήμερα ξεκινά η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Μπακού βρέθηκε η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Μπακού βρέθηκε η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ
Κινήσεις σε μια σειρά γεωγραφικών ζωνών επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ενισχύσει κομπρεμί ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με ξένα κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που περιπλέκουν τα τέτοια σχέδια.

Σε αυτήν τη βάση κινήθηκαν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο Αζερμπαϊτζάν στις 2 και 3 Φλεβάρη και οι επαφές του προκειμένου να επιταχυνθούν οι μπίζνες του κεφαλαίου με μια χώρα πλούσια σε φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της επιταχυνόμενης κινητικότητας - με έντονο «σπρώξιμο» από τις ΗΠΑ - για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, περνώντας και από ελληνικό έδαφος.

Στις δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε προκειμένου να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν (...) Δεν είμαστε γείτονες, αλλά είμαστε φίλοι. Ορισμένες φορές οι φίλοι που βρίσκονται λίγο πιο μακριά ο ένας από τον άλλον είναι οι καλύτεροι φίλοι για την ανάπτυξη της συνεργασίας αυτού του είδους». Σαφής η προσπάθεια της «μακρινής» εγχώριας αστικής τάξης να αντισταθμίσει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με τη γειτονική του Τουρκία, με τις υπηρεσίες που μπορεί να του παράσχει ως «γέφυρα επικοινωνίας» με την ΕΕ. Θυμίζουμε, αντίστοιχη προσπάθεια, με παραπλήσια επιχειρηματολογία, κατέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να προχωρήσει τα κομπρεμί με Αίγυπτο.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς συγκεκριμενοποίησε ότι «οι χώρες μας διατηρούν στενές σχέσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της Ενέργειας. Ολοκληρώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναλάβαμε μαζί, τον TAP, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, την Ιταλία. Και έχουμε ολοκληρώσει τα πιο σημαντικά σημεία αυτού και ευελπιστούμε ότι σε δύο χρόνια θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και το αέριο του Αζερμπαϊτζάν να ζεσταίνει πιο πολύ την Ευρώπη», συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας την Ελλάδα στη θέση βασικού κόμβου παραπέρα προώθησης αζέρικων συμφερόντων στην αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, επιχείρησε να πείσει ότι αντίστοιχα ενεργειακά προγράμματα που θέλει να «τρέξει» η ελληνική αστική τάξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα είναι ανταγωνιστικά προς τα αζέρικα επιχειρηματικά πλάνα: «Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν βρει τεράστια ενεργειακά αποθέματα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε αυτές τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος και τη δυνατότητα προμήθειας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Και δημιουργούμε μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ακόμη έναν αγωγό φυσικού αερίου, στον οποίο θα διοχετεύεται, επίσης, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν (σ.σ. αναφορά στον "διασυνδετήριο" αγωγό IGB)».

Με πρέσβεις των χωρών της ASEAN

Στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Επιτροπής Χωρών της ASEAN (Ενωση Νοτιοανατολικών Χωρών της Ασίας), συγκεκριμένα με τους πρέσβεις από Βιετνάμ, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.

Οι πρέσβεις ενημέρωσαν τον υφυπουργό για τις τρέχουσες εξελίξεις στις οικονομίες των χωρών ASEAN (Μαλαισία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Καμπότζη, Λάος και Μιανμάρ), υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο και αυξανόμενο οικονομικό βάρος που αντιπροσωπεύουν, καθώς το συνολικό ΑΕΠ των ανωτέρω δέκα χωρών κυμαίνεται περίπου στα 2 τρισ. δολάρια, ενώ ο συνολικός πληθυσμός τους είναι περίπου 625 εκατ. κάτοικοι.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την ελληνική καπιταλιστική οικονομία ενημέρωσαν για τις εδώ δραστηριότητες της Επιτροπής (συμμετοχή Εθνικών Περιπτέρων σε Διεθνείς Εκθέσεις όπως π.χ. στη ΔΕΘ, παρουσίαση του οικονομικού περιβάλλοντος των χωρών τους σε ημερίδες π.χ. στο ΣΕΒ, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών κ.λπ.) και υπογράμμισαν την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας.

Επισήμαναν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και χωρών της ASEAN, κυρίως στους τομείς της Ναυτιλίας, των Τροφίμων - Ποτών, των Μεταφορών και του Τουρισμού, ενώ παράλληλα σημείωσαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεών τους να ενημερωθούν και να διερευνήσουν τις δυνατότητες «επενδύσεων» στην Ελλάδα.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Δ. Μάρδας «υπερθεμάτισε για την ανάγκη ενδυνάμωσης της οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και χωρών ASEAN».

Κινητικότητα και σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε και με την πρέσβειρα της Βουλγαρίας στην Ελλάδα εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων διασυνδετήριων υποδομών των δύο χωρών, με έμφαση στην οικοδόμηση κάθετου διασυνδετήριου αγωγού (ο περιλάλητος IGB), προκειμένου να μεταφέρει καύσιμο από Ελλάδα, Βουλγαρία κι από εκεί Ρουμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, να καταγραφεί η ομιλία του έτερου υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στη Σόφια της Βουλγαρίας, στη Σύνοδο της λεγόμενης «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP), όργανο όπου επιχειρούνται κάποια συνεννόηση και συμβιβασμοί μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής, και με απώτερο, στρατηγικό στόχο την ένταξη όλων στην ΕΕ.

Ο Γ. Αμανατίδης επικέντρωσε, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση του Προσφυγικού και στηλίτευσε «τα μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», αναφερόμενος στο κλείσιμο συνόρων και προειδοποιώντας ότι «τέτοιου είδους μέτρα θα φέρουν, τελικά, αντίθετα αποτελέσματα και έχουν ήδη δημιουργήσει περιττές εντάσεις μεταξύ κρατών που, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυα μεταξύ τους».

  • Σημειωτέον, σήμερα ο υπουργός Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στο Αμστερνταμ για τη διήμερη άτυπη εξαμηνιαία συνάντηση «Gymnich», των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Στο Αμστερνταμ βρίσκεται ήδη ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Τέλος, την Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ