Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναστολή συνομιλιών στη Γενεύη

Η Ρωσία κατήγγειλε προετοιμασίες πιθανής τουρκικής μεγάλης χερσαίας επέμβασης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Αναστολή των έμμεσων συνομιλιών της Γενεύης ως τις 25 Φλεβάρη, ένα 48ωρο μετά από την έναρξή τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αποτυχία της διαπραγμάτευσης.

«Οι συνομιλίες δεν απέτυχαν, αλλά χρειάζεται να υπάρξει άμεση βοήθεια από τους διεθνείς παίκτες, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ και η Ρωσία... Εχω ειλικρινά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά την πρώτη βδομάδα των προπαρασκευαστικών συνομιλιών πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε.

Η αναστολή των συνομιλιών ανακοινώθηκε μετά από τη δήλωση του Ριγιάντ Χιτζάμπ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης (γνωστή σαν «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή»), πως φεύγει από τη Γενεύη επειδή δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών. Ο Χιτζάμπ κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αλλά, αντίθετα, τους έχει κλιμακώσει.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε την αναστολή των συνομιλιών «αποτυχία» που την απέδωσε «στους Σαουδάραβες, τους Τούρκους και τους Καταριανούς».

Την αφορμή έδωσαν η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο συριακό έδαφος και οι απανωτές επιτυχίες του συριακού στρατού, που με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη των Ρώσων, καταγράφει πλέον νίκες ακόμη και στην επαρχία Χαλέπι.

Οι Ρώσοι βλέπουν προετοιμασίες τουρκικής χερσαίας επέμβασης

Η Τουρκία προετοιμάζεται πιθανώς για να εξαπολύσει μεγάλη χερσαία επέμβαση στη Συρία, εκτίμησε χτες ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Παρουσίασε φωτογραφίες από φυλάκια στην συρο-τουρκική μεθόριο, κοντά στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί και την πόλη Σαρμάντα, που ελήφθησαν σε δύο διαφορετικές φάσεις: τέλη Οκτώβρη και τέλη Γενάρη. Σε αυτές τις φωτογραφίες, ο Ρώσος στρατηγός σημείωσε πως υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια «κρυφής προετοιμασίας του τουρκικού στρατού για δράσεις στο έδαφος της Συρίας».

Από την άλλη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαπίστωσαν χτες σχετική μείωση του αριθμού των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, και τη σημαντική αύξησή τους στη Λιβύη, όπου φαίνεται να ξεπερνούν πλέον τους 5.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ