Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας

Στις 6 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, από τη ρωσική κυβέρνηση, διορίζοντας επικεφαλής του υπουργείου τον νυν κυβερνήτη της Περιφέρειας της Μόσχας και πρώην υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου. Η αποπομπή του Ρώσου υπουργού Αμυνας ήταν αναμενόμενη υπό τη σκιά ενός σκανδάλου για ξεπούλημα στρατιωτικής περιουσίας της Ρωσίας.

Ο Σερντιουκόφ κατηγορείται ότι η εταιρεία «Ομπορονσέρβις», που ήταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας, πούλησε περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού στρατού, μεταξύ των οποίων και κτίρια, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς. Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, το ρωσικό κράτος ζημιώθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (95 εκατομμύρια δολάρια) από τις ενέργειες του υπουργού.

Οπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, πήρε αυτήν την απόφαση «για να διευκολύνει την έρευνα και να δημιουργήσει όρους αντικειμενικότητας». Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, που ενίσχυσαν τη μαχητική ικανότητά τους.

Την απόφαση αντικατάστασης του Α. Σερντιουκόφ χαιρέτισε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας», που εδώ και καιρό ασκούσαν σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο υπουργό, που τον κατηγορούσαν για τη «διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», εξαιτίας της μεταρρύθμισης που προώθησε τα τελευταία χρόνια.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ