Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΙΛΦΕΡ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ξένες εταιρίες και κυβερνήσεις χρησιμοποιούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν για να αποκτήσει παρανόμως διάφορα προϊόντα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ από το 1991, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του ο επικεφαλής των Αμερικανών επιθεωρητών στο Ιράκ, Τσαρλς Ντίλφερ. Στην ίδια ακριβώς έκθεση που έχει προκαλέσει σάλο ακριβώς γιατί καταδεικνύεται ότι όπλα μαζικής καταστροφής δεν υπήρξαν στο Ιράκ. Αραγε γιατί να δαχτυλοδείξουν τώρα κάποιες χώρες; Για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και την εγκαθίδρυση της ηγεμονίας της έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών «διεκδικητών».

Είναι τυχαίο ότι η έκθεση που ουσιαστικά αφήνει έκθετη την αμερικανική και βρετανική ηγεσία, στρέφει τα βέλη της ενάντια στην Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, αλλά και τη Λευκορωσία, το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, την Πολωνία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία και την Υεμένη; Κατά τον Ντίλφερ, η Βαγδάτη κατάφερε μέσω διακρατικών συμφωνιών να συγκεντρώσει 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, άλλα δύο δισ. μέσω προμηθειών ή υπερτιμολογήσεων και περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια χάρη στις άμεσες πωλήσεις πετρελαίου. Από πού; Από εταιρίες στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποκτήσει απαγορευμένα προϊόντα μέσω μυστικών συναλλαγών. «Στην περίπτωση της Συρίας και της Υεμένης αυτό προϋπέθεται την υποστήριξη υπηρεσιών ή προσώπων ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει η έκθεση.

Και ο Ντίλφερ συνεχίζει ότι Ρώσοι μηχανικοί βοήθησαν το Ιράκ να αναπτύξει νέους πυραύλους και τα έγγραφα δείχνουν ότι οι κινητήρες τους εισήχθησαν από την Πολωνία και ίσως από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο Σαντάμ αυτοπροσώπως ενέκρινε τον κατάλογο όσων θα έπρεπε να ωφεληθούν από το πετρέλαιο που πωλούσε η χώρα μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» του ΟΗΕ. «Εκανε όλες τις τροποποιήσεις του καταλόγου, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ονόματα κατά βούληση», προστίθεται στο κείμενο.

Διπλωμάτες των χωρών που αναφέρονται στην έκθεση μετέβησαν την περασμένη Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν στο αμερικανικό υπουργείο δεν έγινε γνωστό. «Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας παραβίαζαν τις αποφάσεις που είχαν ψηφίσει», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του και δείχνοντας ουσιαστικά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ αργά χτες έγινε γνωστό ότι η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον κοινοποίησε στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη «δυσαρέσκεια» της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά «τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν» για να καταγγελθούν χωρίς αποδείξεις εταιρίες και Γάλλοι πολίτες στην έκθεση Ντίλφερ για το Ιράκ. Ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες για διαφθορά κατά Γάλλων, «δεν έχουν αποδειχτεί από κανέναν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών(2005-05-18 00:00:00.0)
Το πετρέλαιο «ενώνει»(2004-03-14 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις, μαραθώνιο παρασκήνιο(2003-02-27 00:00:00.0)
Οι πετρελαϊκές εταιρίες ετοιμάζονται για «μπίζνες» στο Ιράκ(2003-01-19 00:00:00.0)
Ανατροπή καθεστώτων και επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού!(2002-04-09 00:00:00.0)
Η επόμενη μέρα της επίσκεψης στο Ιράκ(2000-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ