Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πετρέλαιο «ενώνει»

Οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης Πούτιν για την αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ φαίνεται να «κάμπτονται», αφού οι δυνάμεις κατοχής έδωσαν το «πράσινο φως» για την υπογραφή συμβολαίων με ρωσικές εταιρίες για την εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ.

Η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ και του πετρελαϊκού ομίλου «Lukoil», του δεύτερου σε μέγεθος στη Ρωσία.

Η υπογραφή αυτή «επιβεβαιώνει την ενίσχυση της θέσης της εταιρίας στο Ιράκ και συνιστά ένα νέο σημαντικό σταθμό για την εκ νέου ανάληψη των δραστηριοτήτων της "Lukoil" στο ιρακινό έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής του ρωσικού ομίλου, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, από τη Βαγδάτη.

Οι ρωσικές εταιρίες είχαν υπογράψει με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συμβόλαια αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση των ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου, τα αποθέματα των οποίων θεωρούνται τα μεγαλύτερα, ύστερα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας. Μετά την επέμβαση στο Ιράκ, τα συμβόλαια αυτά αμφισβητήθηκαν, τόσο από τις δυνάμεις κατοχής, όσο και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήταν η προβολή των απαιτήσεων για την αποπληρωμή των χρεών του Ιράκ από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, η κυβέρνηση Πούτιν αναθεώρησε τη στάση της, μειώνοντας τις απαιτήσεις της στα 2/3 του ιρακινού χρέους. Ως αντάλλαγμα, ζήτησε την άδεια, ώστε οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες να μπορέσουν να εργαστούν στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ