Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ-ΜΠΙΣΑΟΥ
Συγκεχυμένη κατάσταση

ΜΠΙΣΑΟΥ.--

Ο στρατηγός Βερίσιμο Κορέια ντε Σεάμπρα και ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, Ντομίνγκος Μπάρος, δολοφονήθηκαν από στασιαστές στρατιώτες που διαμαρτύρονταν για μη καταβολή μισθών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, της οποίας η Γουινέα-Μπισάου ήταν αποικία μέχρι το 1974, ενώ πρόσθεσε ότι πιθανώς οι ταραχές και οι δολοφονίες αποτελούν μέρος απόπειρας πραξικοπήματος...

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα Μπισάου. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, Κάρλος Γκόμες Τζούνιορ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες στασίασαν επειδή πολλοί από αυτούς δεν είχαν πληρωθεί επί πέντε μήνες για τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία και κατηγόρησαν την ηγεσία του στρατού ότι διασπάθισε τα χρήματα. Το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP μετέδωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι συγκεχυμένη. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επί 7 ώρες με τους στρατιώτες, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν προς όφελός τους τη δυσαρέσκεια του στρατού. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο και στη δολοφονία του στρατηγού Κορέια ντε Σεάμπρα, ο οποίος μόλις το Σεπτέμβρη του 2003 ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Κούμπα Γιάλα και προκήρυξε εκλογές, που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάρτη.

Ο υπουργός Προεδρίας, Φιλομένο Λόμπο ντε Πίνα, δήλωσε σε πορτογαλικό ραδιοσταθμό ότι ο Πρόεδρος Ενρίκε Ρόσα θα παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Χόρχε Σαμπάιο, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι δυσοίωνη αφού πρόκειται προφανώς για απόπειρα πραξικοπήματος».

Τελικά χτες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η στάση είχε λήξει αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Μολονότι τα πυρά είχαν παύσει και τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, ένοπλοι στρατιώτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ