Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΣΑΝΤΙ»
Απόγνωση και οργή από τα λαϊκά στρώματα

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες τεράστιες είναι οι καταστροφές στα νοικοκυριά και τις υποδομές
Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες τεράστιες είναι οι καταστροφές στα νοικοκυριά και τις υποδομές
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά από την Πέμπτη στο Στέιτεν Αϊλαντ, την εργατική και απομονωμένη κομητεία, καθώς είναι νησί της πόλης της Νέας Υόρκης στο οποίο κατοικούν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κατά κύριο λόγο εργάτες. Σε αυτή την «ξεχασμένη γωνιά» της αμερικανικής μεγαλούπολης οι οικογένειες των εργατών εγκαταστάθηκαν ως μετανάστες και αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της εργατικής δύναμης που έκτισε την πόλη αλλά και για μισό αιώνα ήταν και ο κύριος χώρος εναποθέτησης των σκουπιδιών της.

Το Στέιτεν Αϊλαντ χτυπήθηκε από τους ανέμους και τη μανία του κυκλώνα «Σάντι» αλλά και πνίγηκε κυριολεκτικά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ως αποτέλεσμα των μακάβριων «αποκαλύψεων» ο συνολικός αριθμός αυτών που σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα αυξήθηκε φθάνοντας ως τώρα τους 98. Στη Νέα Υόρκη, 40 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, οι μισοί στο Στέιτεν Αιλαντ. Μεταξύ των νεκρών στο Στέιτεν Αϊλαντ είναι δύο αδέλφια, ηλικίας 2 και 4 ετών, που παρασύρθηκαν από τα χέρια της μητέρας τους όταν το αυτοκίνητό της σταμάτησε σε πλημμυρισμένο δρόμο. Τα πτώματά τους βρέθηκαν χτες το ένα κοντά στο άλλο σε μια ελώδη περιοχή. Ομοίως χάθηκαν κάτω από τα υδάτινα τείχη που σηκώθηκαν ολόκληρες περιοχές του Τζέρσεϊ Σορ.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Ρίτσαρντ Σερίνο αναμενόταν να επισκεφτούν χτες το Στέιτεν Αϊλαντ καθώς κάτοικοι διαμαρτύρονται οργισμένοι ότι η περιοχή τους αγνοήθηκε. Δεν είναι οι μόνοι που διαμαρτύρονται...

Η οργή ως συναίσθημα πλημμυρίζει πλέον τους δρόμους της Νέας Υόρκης καθώς οι κάτοικοί της αλλά και άλλων περιοχών στις βορειοανατολικές πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πραγματικό χάος που ακολουθεί την καταστροφή. Πέντε ημέρες μετά, οι συγκοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί, 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές σε 15 πολιτείες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα, η βοήθεια που όλο ανακοινώνεται δεν έρχεται, οι ουρές στα λεωφορεία ή στα βενζινάδικα είναι ατέλειωτες. Στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζονται τα προβλήματα με τα κινητά τηλέφωνα και το ιντερνέτ, ενώ και πολλά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά. Και ενώ για τον καθιερωμένο μαραθώνιο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ επιμένει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, παράλληλα έσπευσε να εγκαινιάσει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Wall Street, ως μέγα... επίτευγμα.

Το οικονομικό κόστος των καταστροφών του κυκλώνα «Σάντι» σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρεία «Eqecat» που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο «Σάντι» προκάλεσε ως 20 δισ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισ. δολάρια οικονομικές ζημιές - ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της. Αναλόγως και η «Moody's» εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 50 δισεκατομμύρια. Ενα κόστος που μετά βεβαιότητας θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω της άμεσης ή της έμμεσης φορολογίας, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίων.

Υποσχέσεις που μάλλον περισσότερο προεκλογικές είναι, καθώς την ερχόμενη Τρίτη γίνονται οι εκλογές και ο χειρισμός μέχρι στιγμής της καταστροφής του προσδίδει έναν «αέρα νίκης» έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Ειδικά μετά τη δημόσια στήριξη του προέδρου από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, αλλά και τους διθυράμβους του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Κρ. Κρίστι, που είναι από τους πρωτοπόρους όσον αφορά τη θέσπιση αντεργατικών νόμων και τη δραματική περικοπή των δημοσίων δαπανών σε πολιτειακό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ