Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Βεστερβέλε προετοιμάζει την επέμβαση...

ΜΠΑΜΑΚΟ.-

«Νερό στο μύλο» των προετοιμασιών για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι με στόχο τον έλεγχο του σημαντικού ορυκτού πλούτου της χώρας από ΗΠΑ και υπερδυνάμεις της ΕΕ έριξε προχτές με την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπαμάκο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε. Ο Βεστερβέλε σημείωσε με νόημα ότι η σταθερότητα του Μάλι «είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια στην Ευρώπη» και διαβεβαίωσε τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας πως το Βερολίνο θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να μη μετατραπεί η περιοχή σε ασφαλές καταφύγιο «της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σε άλλο σημείο, υποσχέθηκε την άμεση χορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ ως «ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό του βόρειου Μάλι» και υποστήριξε την πραγματοποίηση «διαλόγου» μεταξύ των εμπλεκόμενων μαλινέζικων χωρών ώστε να βρεθεί «μία πολιτική λύση με κατεύθυνση τη δημοκρατία».

Η επίσκεψη Βεστερβέλε στο Μάλι σημειώνεται λίγες βδομάδες μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι είναι έτοιμο και πρόθυμο να υποστηρίξει μία στρατιωτική επέμβαση δυτικοαφρικανικών στρατευμάτων στη χώρα με την αποστολή δεκάδων Γερμανών στρατιωτικών «εκπαιδευτών».

Ο Βεστερβέλε αναχώρησε από το Μάλι αργά προχτές βράδυ και χτες μετέβη στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Μάκι Σαλ προφανώς στο πλαίσιο συνεννοήσεων ενόψει της επέμβασης στο Μάλι από δύναμη - βιτρίνα περίπου 3.000 στρατιωτών της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS).

Τέλος, χτες, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοβ παραδέχθηκε πως η μεταβατική κυβέρνηση στο Μάλι υπέβαλε αίτημα στη ρωσική αμυντική βιομηχανία «Ροσομπορονέξπορτ» για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών λέγοντας πως η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο «τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ